11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Primele rezultate ale exit-poll-ului din Germania. Partidul Angelei Merkel se...

FOTO VIDEO Primele rezultate ale exit-poll-ului din Germania. Partidul Angelei Merkel se plasează pe locul întâi. Extrema dreaptă intră în Parlament

UPDATE 21.20: Partidul cancelarului Angela Merkel a câștigat, duminică, alegeril parlamentare, șefa Executivului german asigurându-și, astfel, al patrulea mandat și ultimul, așa cum a declarat chiar ea. Merkel consideră că se află în fața unei provocări extraordinare. Mai multe aici.

UPDATE 21.00: Marine Le Pen, liderul partidului naţionalist francez Frontul Naţional, a transmis felicitări formaţiunii germane de extremă-dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) pentru scorul obţinut în scrutinul parlamentar. Citește mai multe aici.

UPDATE 20.55: Liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Horst Seehofer, şi-a exprimat nemulţumirea privind rezultatul obţinut în scrutinul parlamentar federal, sporind astfel presiunile asupra cancelarului Angela Merkel. Vezi întreaga declarație aici.

UPDATE 20.00: Partidul Social-Democrat (SPD), care în ultimii patru ani a fost partenerul de guvernare al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), intenţionează să treacă în opoziţie după rezultatul nefavorabil obţinut în scrutinul parlamentar din Germania, afirmă liderul formaţiunii de centru-stânga, Martin Schulz, potrivit Mediafax. Citește mai multe aici.

UPDATE 19.50: Publicația Bild acuză Rusia de ingerințe în alegerile din Germania. „De sâmbătă, sute de „bots“, conturi automatizate ale reţelei de socializare Twitter, fac campanie pentru AfD. Multe dintre ele provin din Rusia”. Exemplul dat de Bild este mesajul de pe un astfel de cont, în care se spune „Dacă aceştia rămân la putere, în cinci ani avem război civil“. Vezi continuarea aici.

Problema n-ar fi, după Bild, mesajul în sine, ci faptul că acest cont, deschis pe numele Renate Biller, la deschiderea să de acum câteva zile avea doar 16 „urmăritori“ (followers). În doar 12 ore, susţinătoarea AfD a primit la mesajul sau 641 retweets şi 643 de likes, „un lucru nefiresc pentru un cont atât de necunoscut“. 

„Sute dintre conturile redistribuitoare ale mesajului ar proveni din Rusia, ar avea nume ruseşti şi ar constă dintr-o combinaţie aleatorie de litere şi cifre“, mai scrie Bild. Mergând pe urmă acestora, publicaţia constată că aceşti „promotori“ fac reclamă pentru automobile în Rusia, site-uri pornografice şi răspândesc ştiri contra opozanţilor politici din Rusia. 

O vreme, Moscova a  cochetat cu AfD-ul, care are mulţi votanţi între repatriaţii germani originari din Rusia. Publicaţia Bild, precum şi alţi promotori ai teoriei conspiraţiei, dovedite sau nu, par a consideră că această „cochetărie“ nu s-a încheiat.

UPDATE 19.00: S-au închis urnele în Germania. Rezultatele primului exit poll publicat arată: CDU-CSU, partidul susținător al Angelei Merkel – 35%, SPD – 21%, iar AfD a obținut doar 14% din voturile germanilor. Potrivit primelor rezultate, extrema dreaptă reprezentată de AfD va intra în Parlament. Ar fi prima dată după Al Doilea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.​ Liberalii FDP au 10,5 la sută, verzii au obţinut 9,5 la sută, iar Die Linke 9 la sută, conform sondajului comandat de televiziunea ARD.

Conform unui alt exit poll, citat de ZDF, CDU/CSU are 33,5 la sută, cu 12 puncte mai mult ca social-democraţii, iar AfD are 13 la sută.



UPDATE 17.00: Cetăţenii cu drept de vot mai au la dispoziţie mai puţin de două ore pentru a se prezenta la urne. În urmă cu scurt timp, Angela Merkel a votat într-o secţie din cartierul Mitte din Berlinn, alături de soţul său. Nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea de la urne. 

UPDATE 16.00: Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, şi-a avertizat concetăţenii asupra pericolului pe care îl reprezintă apatia electorală. „Este mai clar decât oricând. Acest vot este despre democraţie şi despre viitorul Europei”, potrivit Digi24.

La fel a făcut şi candidatul social-democraţilor la şefia guvernului, Martin Schulz. El a votat în această dimineaţă, în landul său natal.

„Cred că şi astăzi, în ziua alegerilor, sunt oameni care încă se mai gândesc cui să îi dea votul. De aceea sper că mulţi alegători s-au hotărât în ultimele zile şi astăzi îşi vor da votul pentru mine şi pentru partidul meu”, a spus candidatul SPD.

 


Germania organizează duminică alegeri parlamentare, aproximativ 61,5 milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne.

Cel mai recent sondaj, publicat sâmbătă de Institutul INSA, arată că partidul Angelei Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) – şi filiala bavareză a acesteia – Uniunea Creştin-Socială (CSU) – se vor clasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 34%.

Pe locul doi în intenţiile de vot se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, cu 21%. Pe locul al treilea, cu 13% din intenţiile de vot, se poziţionează partidul eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), urmat de formaţiunea Die Linke, care are o doctrină de stânga, cu 9%, şi de Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta), tot cu 9%. Formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 8%, scrie Mediafax.

Dacă Alternativă pentru Germania va obţine acest scor, va fi prima dată după al II-lea Război Mondial când un partid de extremă-dreapta va avea reprezentanţi în Parlament.

Secţiile de vot se închid la ora locală 18 (19 ora României), iar la scurt timp după aceea Das Erste şi ZDF vor anunţa exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marţi.

Angela Merkel, care candidează la al patrulea mandat de cancelar şi care este deja unul dintre cei mai longevivi lideri ai Europei, a avut o carieră politică pe cât de remarcabilă pe atât de neaşteptată, punându-şi în încurcătură adversarii prin aparenta sa umilinţă protestantă, scrie News.ro, citând Associated Press.

„Cancelarul inamovibil” a petrecut deja trei preşedinţi americani, patru francezi şi trei premieri britanici şi pare neatinsă de uzura puterii.

Supranumită „Mutti” („mama”), ironizată din cauza stilului ei blajin, Angela Merkel are „un secret”, aprecia în 2015 filosoful Peter Sloterdijk: ea răspunde ca nimeni altcineva „dorinţei arzătoare de normalitate” a germanilor, încercaţi de istoria lor dureroasă şi circumspecţi faţă de situaţia în lume.

Principalul său rival este social-democratul Martin Schulz. Parcursul său politic al a fost presărat cu succese şi înfrângeri: vise ratate pentru o carieră în forbal, dependenţă de alcool, conducerea unei librării, o perioadă ca primar al unui orăşel şi anii petrecuţi în lumina reflectoarelor ca preşedinte al Parlamentului European.

Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine : unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.             

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
Ultima oră
Pe aceeași temă