10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAIEA: Iranul respectă limitele autorizate pentru stocul său de apă grea

AIEA: Iranul respectă limitele autorizate pentru stocul său de apă grea

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a exportat suficientă apă grea pentru a respecta limitele stabilite de acordul nuclear din iulie 2015 cu marile puteri, a făcut cunoscut marți o sursă diplomatică, transmite AFP, preluată de Agerpres.

AIEA a informat statele membre că a "verificat că 11 tone metrice (11.000 kilograme) de apă grea (pentru domeniul nuclear) au ajuns la destinație", a precizat această sursă.

Iranul a anunțat la sfârșitul lui noiembrie că a trimis în Oman "11 tone de apă grea", marcând astfel voința sa de a respecta acordul nuclear de anul trecut renunțând la surplusul de apă grea.

Livrarea a diminuat stocul de apă grea al Iranului sub limita de 130 de tone fixată în acord, a subliniat AIEA.

Apa grea nu este radioactivă, dar este utilizată în reactoarele nucleare ca moderator pentru a încetini neutronii rezultați din fisiunile nucleare.

În ultima actualizare, luna trecută, cu privire la respectarea acordului din iulie 2015, Agenția a atras atenția că Republica Islamică a depășit cu peste 100 de kilograme limita stocului său de apă grea.

O importanță mult mai mare o au capacitățile de îmbogățire a uraniului de care dispune Iranul, precum și stocul său de uraniu care au fost drastic reduse pe baza termenilor acordului.

AIEA a confirmat luna trecută că Iranul respectă termenii acordului în aceste domenii.

Încheiat cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania, acordul din iulie 2015 prevede o ridicare treptată a sancțiunilor care lovesc Iranul în schimbul unei încadrări stricte a programului său nuclear strict pentru scopuri civile.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă