7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAfacerea Antonveneta si interceptarile telefonice

Afacerea Antonveneta si interceptarile telefonice

Fermitatea de care a dat dovada magistratura italiana fata de trei oameni de afaceri suspectati de manevre frauduloase, care au dus la esecul ofertei de preluare lansate de banca olandeza ABN Amro asupra celei italiene Antonveneta, a adus la lumina jocurile tulburi ale unor medii financiare din peninsula.
Afacerea Antonveneta a capatat o asemenea amploare incat a ajuns pana la guvernatorul Bancii Italiei, Fabio Fazio, opozitia cerandu-i demisia. Patronul Bancii Populare Italiene (BPI), Gianpiero Fiorani, a fost suspendat din functie martea trecuta pentru o perioada de doua luni de tribunalul din Milano, perioada in care continua ancheta privind presupuse nereguli in preluarea controlului asupra Antonveneta din Padova, cea de-a noua banca din Italia. Justitia italiana a mai pronuntat si suspendarea provizorie a doi actionari ai BPI, omul de afaceri specializat in domeniul imobiliar Stefano Ricucci si finantistul Emilio Gnutti.
“Stampa” releva ca severa interventie a justitiei marcheaza o turnura importanta, estimand ca “rechinii financiari au primit o lovitura”. “Fiorani, Gnutti, Ricucci si compania nu sunt doar cei mai controversati din cauza stilului lor si a mirosului pentru bani, ci pentru ca evolueaza pe terenul alunecos al speculatiei ilicite asupra cursurilor bursiere si al delictului de initiere, cu aroganta de a se simti acoperiti”, arata publicatia. Iar “Corriere della Sera” sublinia “linia dura” adoptata de magistratura milaneza si publica o pagina intreaga cu ascultarile telefonice ale conversatiilor dintre Fiorani si Fazio. Afacerea l-a pus in dificultate pe Fazio, caruia opozitia ii contesta impartialitatea in oferta ABN Amro, cerandu-i “sa dezminta” ceea ce exista in ascultari sau “sa se demita”.
Majoritatea partidelor italiene este de acord acum asupra necesitatii limitarii duratei mandatului de guvernator al Bancii Centrale, o functie nerevocabila, pe care in prezent cei numiti o pot exercita fara limita de timp, Consiliul de ministri luand in considerare o posibila amendare a legii in aceasta directie. Premierul Silvio Berlusconi nu a putut asista la aceasta sedinta furtunoasa de guvern din cauza unei febre puternice, considerata de “Stampa” drept “providentiala” pentru a se amana un dosar spinos. In acelasi timp, afacerea a evidentiat faptul ca Italia este o tara unde ascultarile telefonice sunt “supraabundente”, in pofida unei legi care garanteaza respectarea vietii private.
Presedintele republicii, Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Bancii Italiei intre 1979-1993, a cerut formal Consiliului superior al magistraturii sa fixeze “criterii si limite privind divulgarea convorbirilor obtinute prin ascultari”.
Se pare ca afacerea Antonveneta trece dincolo de domeniul finantelor.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă