Administrația Trump vrea un nou început în relațiile SUA cu Turcia

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, i-a spus premierului Turciei, Binali Yildirim, că Administrația condusă de Donald Trump dorește un "nou început" în relațiile dintre Washington și Ankara.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.02.2017 - 17:25

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, i-a spus premierului Turciei, Binali Yildirim, că Administrația condusă de Donald Trump dorește un "nou început" în relațiile dintre Washington și Ankara, a relatat duminică postul de televiziune turc NTV, preluat de Agerpres.

Conform NTV, Pence a spus că SUA își doresc dezvoltarea relațiilor cu Turcia, în cadrul unei întrevederi avute sâmbătă cu Yildirim în marja Conferinței pentru Securitate de la Munchen, în Germania.

La rândul său, Yildirim a declarat că extrădarea imamului Fethullah Gülen, un predicator exilat în SUA și acuzat de regimul de la Ankara că s-a aflat în spatele tentativei de puci din luna iulie a anului trecut, "ar deschide o nouă pagină" în relațiile dintre cele două țări, conform NTV.

Într-un comunicat, Casa Albă a precizat că, în cursul întrevederii, Pence a reiterat angajamentul SUA față de Turcia ca partener strategic și aliat în cadrul NATO.

"Cei doi lideri au discutat de asemenea despre mijloace de a accelera eforturile comune pentru a învinge" gruparea jihadistă Statul Islamic, se mai arată în comunicat.

Pence și Yildirim au vorbit de asemenea despre modul în care se poate ajunge la o soluție care să permită oprirea conflictului sirian, conform NTV.

Turcia a prezentat SUA două planuri de luptă care exclud milițiile kurde pentru a alunga gruparea Statul Islamic din Raqa, autoproclamata sa "capitală" din Siria, a relatat sâmbătă cotidianul Hürriyet.

Ankara, care a lansat o ofensivă de anvergură în nordul Siriei, califică drept "grupări teroriste" milițiile kurde susținute de către Washington pentru a-i combate pe jihadiști.

Premierul turc a atras atenția sâmbătă că dacă Washingtonul va alege să se sprijine pe milițiile kurde, acest lucru "ar pune probleme serioase în relațiile noastre cu SUA".

Citește totul despre:

Comentarii