13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAceiasi autori ca la Madrid?

Aceiasi autori ca la Madrid?

Bilantul final al victimelor atentatelor din 7 iulie de la Londra, care va fi dat publicitatii marti de Scotland Yard, va depasi 50 de morti – a declarat ieri ministrul britanic de Interne, Charles Clarke, relateaza AFP. Si aceasta deoarece, ieri, in subteran, printre fiarele contorsionate ale vagoanelor explodate se mai aflau corpurile a circa 20 de persoane (potrivit “Mirror”), 25 de persoane sunt inca date disparute, iar dintre cei aproximativ 700 de raniti 22 sunt intr-o stare foarte grava.
Pe de alta parte, Scotland Yard a afirmat ca atentatele au fost executate intr-un mod cvasimilitar, cele trei bombe de la metrou explodand aproape simultan, in mai putin de un minut. Iar cea de-a patra, din autobuz, la fix o ora mai tarziu. Ceea ce indica folosirea unor dispozitive radiocomandate sau a unor timere.

Pista siriana

Un sirian considerat unul dintre organizatorii atentatelor de la 11 martie 2004 de la Madrid este suspectat ca a infiintat “celule in asteptare” ale retelei Al Qaeda in Marea Britanie – a relatat presa britanica, citata de AFP. Mustapha Setmariam Nasar, a carui fotografie este prezentata in mai multe ziare, “pare sa fie un personaj important pentru depistarea celor care au amplasat bombele la Londra”, scrie “London Times”, care citeaza “surse spaniole de securitate”. “Sunday Telegraph” avertizeaza insa ca Nasar, in varsta de 47 de ani, nu este decat “unul dintre numerosii suspecti” cautati de politie si de MI5 (serviciile de informatii interne britanice). Pe de alta parte, islamistul britanic de origine marocana Mohammed al-Guerbouzi a dezmintit duminica, la postul de televiziune Al-Jazeera, ca ar fi cautat de politie in legatura cu atentatele de la Londra.

O romanca printre victime?

Printre persoanele disparute in urma atentatelor de joi, din Londra, s-ar putea afla si Mihaela Otto, un tehnician dentar in varsta de 47 de ani, originara din Romania, afirma “The Guardian”. Mihaela locuia in Mill Hill East si trebuia sa soseasca la serviciu joi, in jurul orei locale 9.30 (11.30 ora Romaniei), dar nu a mai ajuns. “La ora 11.00 au sunat de la serviciu. Au spus ca nu a ajuns. Nu putea fi contactata nici pe telefonul mobil. Nu vrem decat sa stim daca este in viata sau daca a murit”, a declarat Pari Fahimian, un prieten al Mihaelei. Mihaela Otto, care este necasatorita si locuieste impreuna cu mama si sora ei, s-ar fi putut afla in metrou, intre statiile King's Cross si Russell Square, pe linia Piccadilly, cand a fost detonata bomba, potrivit sorei sale, Diana Grodi. “S-a nascut in Romania si a venit in Marea Britanie la varsta de 23 de ani. A fost contabila la o editura, apoi s-a hotarat sa isi schimbe profesia”, afirma sora sa, in varsta de 48 de ani. “De curand a terminat un curs de pregatire pentru tehnicieni dentari in Los Angeles. Era angajata de cateva luni la laboratorul din Sloane Square, unde ii placea sa lucreze”, povesteste sora Mihaelei. De asemenea, Diana isi aminteste evenimentele de joi: “Am lasat-o la statia High Barnet. Mai tarziu, am incercat sa o sun, dar nu a raspuns”. Ambasadorul Romaniei la Londra a confirmat disparitia femeii, dar daca ea se afla sau nu printre victimele atentatelor vom afla marti, cand Scotland Yard va publica lista oficiala a victimelor.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă