Accident nuclear. Rusia, acuzată că a iradiat Europa

Organizaţia ecologistă Greenpeace a solicitat lansarea unei investigaţii privind o posibilă încercare a Rusiei de a ascunde un accident nuclear, în contextul depistării unor concentraţii mari de particule radioactive în Europa.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2017 - 22:09

Organizaţia ecologistă Greenpeace a solicitat lansarea unei investigaţii privind o posibilă încercare  a Rusiei de a ascunde un accident nuclear, în contextul depistării unor concentraţii mari de particule radioactive în Europa.

Un nor de particule radioactive depistat în Europa în lunile septembrie și octombrie indică producerea unui accident nuclear în Rusia sau în Kazahstan, conform Institutului francez pentru Securitate Nucleară (IRSN), care a publicat mai multe rapoarte încă din septembrie.

În multe zone din Europa au fost depistate concentraţii mari de ruteniu-106. Zona suspectă este Argaiaş, situată în sudul Rusiei, unde concentraţiile de particule radioactive au fost de 986 ori peste limitele normale. În zona Argaiaş se află uzina de procesare a uraniului Maiak, însă compania a negat că ar fi sursă a iradierii. „Contaminarea cu izotopi de ruteniu-106 nu are legătură cu activităţile din zona Maiak”, se arată într-un comunicat al companiei.

Agenţia meteorologică rusă a confirmat abia săptămâna aceasta depistarea unor particule radioactive în concentraţii de până la o mie de ori mai mari decât limitele admise.

În acest context, organizaţia ecologistă Greenpeace a cerut iniţierea unei investigaţii internaţionale privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, informează site-ul cotidianului The Guardian. Filiala rusă a organizaţiei Greenpeace a cerut Administraţiei pentru Energie Atomică de la Moscova (Rosatom) lansarea unei anchete detaliate, urmând să sesizeze Parchetul General rusesc.

Rosatom a respins informaţiile privind producerea vreunui incident nuclear în Rusia. „Rosatom afirmă categoric că nu au existat accidente neraportate sau care ar fi trebuit raportate pe teritoriul Rusiei”, informează un comunicat
oficial.   

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...