8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia vrea interzicerea paginilor de Facebook care îl insultă pe profetul Mahomed

Turcia vrea interzicerea paginilor de Facebook care îl insultă pe profetul Mahomed

Justiţia turcă a ordonat reţelei de socializare, Facebook, să interzică paginile al căror conţinut constituie o "insultă" la adresa imaginii Profetului Mahomed, a anunţat presa turcă, citată de AFP, conform Mediafax. 

În caz contrar, justiţia turcă a ameninţat că va interzice accesul la reţeaua de socializare în Turcia. 

 Decizia tribunalului din Ankara a fost comunicată autorităţii administrative care se ocupă de telecomunicaţii (TIB) şi furnizorilor de Internet, a precizat agenţia de presă guvernamentală Anatolia.

În urmă cu 15 zile, un tribunal din Diyarbakir a interzis deja difuzarea pe internet a reproducerii unei caricaturi a Profetului publicată de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo după atacul jihadist împotriva sa din 7 ianuarie, soldat cu 12 morţi.

O anchetă judiciară a fost deschisă la Istanbul împotriva a doi jurnalişti ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, care şi-au ilustrat editorialele cu aceeaşi caricatură a lui Mahomed, considerată insultătoare în lumea islamică.

În această caricatură a lui Luz, un Mahomed cu lacrimi în ochi ţine o pancartă pe care scrie "Eu sunt Charlie", sloganul scandat de milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi în trei zile la Paris.

În iarna trecută, Guvernul islamo-conservator a blocat deja temporar accesul la reţelele de socializare YouTube sau Twitter pentru a împiedica difuzarea unor înregistrări piratate ale conversaţiilor telefonice care îl implicau pe actualul şef al statului Recep Tayyip Erdogan şi anturajul său într-un scandal de corupţie.

Aceste decizii i-au adus lui Erdogan critici vehemente în întreaga lume.

Puterea turcă a votat apoi o lege care facilitează blocarea administrativă a unor site-uri de Internet dar acest text a fost cenzurat de Curtea Constituţională.

Deputaţii partidului de guvernământ au depus totuşi în Parlament un amendament la un proiect de lege care îi autorizează pe premier şi pe unii miniştri să închidă un site, fără o decizie a justiţiei, în numele securităţii naţionale şi protecţiei vieţii private.

Acest nou text trebuie discutat în această săptămână în şedinţă plenară în Parlament. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă