13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Rusia nu este un furnizor responsabil de energie"

“Rusia nu este un furnizor responsabil de energie”

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a cerut Rusiei sa actioneze pe viitor in mod responsabil dupa criza gazelor naturale dintre Kiev si Moscova. Nimeni nu spune ca Ucraina si Rusia nu trebuiau sa revina la preturi conforme pietei, dar cand se procedeaza asa cum s-a procedat acum, cu evidente motivatii politice, acest lucru ridica probleme, a precizat oficialul american. Dna Rice a remarcat ca razboiul gazului a survenit in contextul preluarii de catre Moscova a presedintiei Grupului celor 8 state cele mai industrializate si a subliniat ca “acest lucru nu este de natura sa arate ca Rusia este pregatita sa actioneze ca un furnizor responsabil de energie”.
Diplomatia rusa a reactionat, ieri, subliniind ca problema gazului dintre Rusia si Ucraina releva relatiile bilaterale. Raspunzand la comentariile dnei Rice, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe a declarat ca partea rusa a examinat de la inceput problema livrarilor de gaz natural Ucrainei exclusiv in cadrul relatiilor bilaterale.
La Kiev, fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, a anuntat ca va contesta in justitie acordul ruso-ucrainean privind livrarea de gaze naturale, precizand ca aceste acorduri trebuie anulate imediat.

Putin va incepe constructia oleoductului Siberia-Pacific

Aflat ieri in Iakutia, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca in acest an va incepe constructia oleoductului Siberia-Pacific, dupa ce in aprilie vor fi incheiate toate acordurile. Este vorba de primul tronson al oleoductului care trebuie sa intre in exploatare in 2008.

Avertisment american adresat Teheranului

Condoleezza Rice a lansat un avertisment catre Iran, precizand ca va sesiza Consiliul de Securitate in cazul in care Teheranul isi va mentine decizia de a relua activitatile nucleare sensibile. Teheranul anuntase in scris AIEA in legatura cu reluarea, de la 9 ianuarie, a activitatilor “pasnice” de cercetare tehnologica. Iranienii nu trebuie sa faca un astfel de lucru pentru ca atunci ar transmite semnalul ca nu sunt cu adevarat dispusi sa solutioneze dosarul pe cale diplomatica – a precizat seful diplomatiei americane.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă