7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial"Raul" impotriva democratiei in Irak

“Raul” impotriva democratiei in Irak

Premierul irakian, Liyad Allawi, a inscris ieri, in ultima zi prevazuta de regulamentul stabilit de Comisia electorala independenta, lista electorala pentru primele alegeri generale libere din Irak, programate pentru data de 30 ianuarie 2005. Cu acest prilej, Allawi si-a prezentat in fata presei din Bagdad manifestul electoral, prin care se angajeaza ca restabilirea securitatii va ramane prioritatea sa.
In acelasi timp, el a avertizat ca violentele se vor intensifica pe masura ce se apropie data alegerilor (fapt constatat si in Afganistan) si ca atentatele si atacurile teroriste nu vor inceta nici dupa alegeri, pentru ca “avem de-a face cu un conflict intre Bine si Rau, intre teroristii care vor sa distruga Irakul si cei care incearca sa construiasca o tara pe baze democratice”.
Evenimentele din ultimele zile ii confirma predictiile. Bagdadul a fost scena a doua atentate produse in 24 de ore, in apropierea “Zonei verzi”. In total, cele doua atacuri s-au soldat cu opt morti si 31 de raniti. S-au intensificat si atacurile impotriva unor demnitari irakieni, cea mai recenta tinta fiind secretarul de stat din Ministerul de Interne responsabil cu serviciile de informatii, care a scapat nevatamat din explozia unei bombe artizanale detonate la trecerea convoiului sau, in apropiere de Bagdad. In schimb, seful de cabinet al unui subsecretar de stat tot din Ministerul de Interne, generalul Fadel Sakran, a fost mai putin norocos; el a fost rapit ieri dimineata din locuinta sa.
Atacurile impotriva unor responsabili din Ministerul de Interne ar putea avea ca motivatie si apropierea procesului fostilor demnitari din regimul lui Saddam Hussein. Varul dictatorului Ali “Chimicul” va fi primul judecat, s-a anuntat ieri. In asteptarea propriului proces Saddam este detinut la baza militara americana de la Camp Cropper, s-a confirmat oficial.
Terorismul din Irak este sustinut puternic din afara tarii de “serviciile secrete iraniene si de serviciile secrete siriene”, care colaboreaza cu fidelii lui Saddam Hussein si cu grupul islamistului iordanian Al-Zarqawi, acuza oficialii irakieni.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă