"Creierul" atacului din 7 iulie - garda de corp a lui Bin Laden

O a treia retea terorista islamica pregateste atentate sinucigase asupra metroului si a altor tinte din centrul Londrei, au afirmat surse din serviciile britanice de securitate, citate ieri de Sunday Times. Totusi, Scotland Yard a inregistrat ...

Share

Rl online 0 comentarii

01.08.2005 - 00:00
O a treia retea terorista islamica pregateste atentate sinucigase asupra metroului si a altor tinte din centrul Londrei, au afirmat surse din serviciile britanice de securitate, citate ieri de Sunday Times. Totusi, Scotland Yard a inregistrat rezultate spectaculoase: in doar opt zile a arestat 28 de persoane in ancheta asupra atentatelor din 7 si 21 iulie.
Membrii celei de-a treia celule teroriste actioneaza independent de autorii atentatelor de pana acum, dar au conexiuni cu unii dintre cei arestati dupa atacurile din 21 iulie. "Amenintarea este in continuare foarte reala", in pofida arestarilor operate in ultimele zile, a declarat Peter Clarke, comandantul diviziei antiteroriste britanice. "Arestarile de vineri au fost numai varful aisbergului. In urmatoarele luni vor avea loc arestari majore", a confirmat un ofiter de politie.
Suspectul arestat la Roma, Hamdi Issac, alias Osman Hussain, banuit ca a amplasat bomba de la Shepherd's Bush, a afirmat ca atacurile din 21 iulie au fost planuite de Muktar Said Ibrahim, retinut vineri la Londra impreuna cu un alt terorist, Ramzi Mohammed. Cei trei s-au intalnit la o sala de forta din Notting Hill si au decis sa puna bombe ca razbunare fata de razboiul din Irak. Hamdi Issac, britanic de origine somaleza, a negat ca ar face parte din reteaua Al-Qaeda. El ar putea fi extradat in Marea Britanie (desi a spus ca nu doreste acest lucru) impreuna cu alti doi frati ai sai arestati in Italia.
Politia britanica il asteapta cu nerabdare si pe cel considerat "creierul" atentatelor din 7 iulie, Haroon Rashid Aswat, care va fi extradat din Zambia. Anchetatorii sustin ca respectivul a fost una dintre garzile de corp ale lui Osama bin Laden. Scotland Yard analizeaza o serie de dovezi care indica posibilitatea ca atentatele sa fi fost coordonate din Arabia Saudita.
Nu doar autoritatile britanice sunt in alerta, ci si cele din Turcia, existand informatii ca Al-Qaeda ar putea ataca din nou. De asemenea, Camera Deputatilor din Italia a adoptat un decret-lege destinat sa intareasca masurile antiteroriste si care permite expulzarea imigrantilor considerati un pericol pentru securitatea nationala. Ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu, a avertizat asupra situatiei din Cornul Africii, devenit "un creuzet pentru teroristi", "locul unde Al-Qaeda s-a instalat si de unde incearca sa-si trimita adeptii in Europa pentru a savarsi atentate".

Citește totul despre:

Comentarii