Sursa foto: inquamphotos.com

Întâlnire de lucru România- SUA pe tema traficului de persoane

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut luni o întâlnire de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu oficiali americani din cadrul Departamentului de Stat, tema discuţiilor fiind legată de combaterea traficului de persoane în România.

Share

Romania libera 0 comentarii

Actualizat: 14.12.2020 - 21:00

La conferință au participat la discuţii John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, Catherine Kay, directoarea adjunctă a Oficiului, şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

De asemenea, a luat parte şi Gabriela Scutea, procurorul general al României, procurorul şef DIICOT, Oana Pîţu, secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, Dănuţ Neculăescu, secretar de stat MAE, Mădălina Turza, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Tema discuţiilor a fost legată de eforturile României privind combaterea traficului de persoane şi pregătirea noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021 - Trafficking in Persons Report.

În cadrul întâlnirii, Predoiu a prezentat eforturile desfăşurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de alte instituţii de aplicare a legii, procurori, poliţişti, în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane.

„În 2020, instituţiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în lupta cu crima organizată şi traficul de persoane. Acest efort va continua strategic coordonat. Parteneriatul eficient dintre autorităţile române şi cele americane în materia luptei împotriva criminalităţii organizate, în general, şi a traficului de persoane, în special, va continua, de asemenea", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că elementul cheie în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane este coordonarea şi integrarea eforturilor tuturor instituţiilor de aplicare a legii.

În consecinţă, în cursul anului 2020, Ministerul Justiţiei a luat iniţiativa formării unui grup de lucru (task-force) între mai multe instituţii cu responsabilităţi în aplicarea şi apărarea legii şi a Constituţiei, pentru a elabora o strategie şi un plan de acţiune împotriva criminalităţii organizate şi a traficului de persoane: Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuţiilor legale şi constituţionale ale fiecărei instituţii.

Acest grup de lucru a elaborat o Strategie naţională care va fi pusă în curând în dezbatere publică. A fost marcat şi faptul că abordarea fenomenului de trafic de persoane trebuie să comporte şi o abordare holistică, ce merge de la prevenţie şi ajunge până la protecţia victimelor. 

Comentarii