Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Încep pregătirile pentru Ziua Marinei. Va fi organizată în șapte orașe ale României

Ziua Marinei va fi organizată, în acest an, în şapte oraşe din România, cu participarea a mii de marinari militari și civili, zeci de nave şi de aparate de zbor.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2018 - 09:24

Cele mai importante momente festive vor avea loc pe 15 august.

În premieră, anul acesta, manifestările încep în 5 august, la Galaţi, şi vor continua la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă, până în 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval din România.

Seria manifestărilor dedicate Zilei Marinei începe, duminică, la Galaţi, cu un concert susţinut pe faleza Dunării.

Ziua Învăţământului de Marină va fi marcată luni, de la ora 18.00, pe faleza din Constanţa, unde vor fi prezentate ofertele educaţionale ale Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale "Viceamiral Constantin Bălescu" şi Colegiului Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza". Timp de două ore, publicul se va putea bucura şi de muzica marinarilor militari.

Scafandrii militari vor organiza, marţi, de Ziua Resurselor Mării, între orele 10.00-18.00, în Portul Tomis din Constanţa, un atelier de scufundări pentru 60 de participanţi, selectaţi în urma unui concurs organizat, în perioada 3 - 5 august, pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române. Seara, reprezentanţii Direcţiei Hidrografice Maritime şi cei ai Centrului de Scafandri vor prezenta publicului de pe faleza din Constanţa tehnică, armament şi echipamente din dotare.

Navele Flotilei Fluviale vor fi acostate, în 8 august, în portul din Cernavodă, unde vor putea fi vizitate, începând cu ora 16.00, iar Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert în Piaţa Centrală a oraşului, de la ora 17.00. Turneul formaţiei muzicale a Forţelor Navale va continua, în 9 august, între orele 17.00-19.00, la Tulcea, în Piaţa Mircea cel Bătrân (Piaţa Tricolorului), iar în 10 august, între orele 18.00-20.00, în staţiunea Mamaia, pe itinerariul Piaţeta Perla - Club Melody.

În 11 august este Ziua Porţilor Deschise în porturile militare. Zeci de nave şi ambarcaţiuni, armamente şi echipamente militare vor putea fi văzute la Constanţa (orele 09.00-18.00), la Mangalia şi Tulcea (orele 10.00-13.00), iar la Brăila vor putea fi vizitate navele militare acostate în zona falezei Dunării (Moara Violattos), între orele 10.00-13.00. La Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă între orele 09.00-17.00, în 11 şi 15 august.

Cercul Militar Mangalia va fi, în 11 august, de la ora 19.00, gazda evenimentului "140 de ani - Omagiu de neuitare". Reprezentanţii Asociaţiei Ofiţerilor şi Sergenţilor din Bulgaria, Filiala Shabla, vor preda reprezentanţilor Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din România, Filiala Mangalia, o urnă cu pământ de pe câmpurile de luptă de la Plevna, Griviţa şi Pordim, unde s-au jertfit mii de români şi bulgari în războiul din 1877-1878.

La Galaţi, navele militare fluviale vor participa, în 12 august, între orele 9.00-13.00, la Ziua Porţilor Deschise, iar la Bucureşti, în aceeaşi zi, în Parcul Regele Mihai I (Parcul Herăstrău), între orele 15.00-18.00, va avea loc un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Repetiţiile generale pentru cel mai mare spectacol naval din România vor avea loc, concomitent, în 13 august, orele 10.00-12.30, în oraşele Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. 

Tot în 13 august, de la ora 8.00, va fi organizată pe faleza din Constanţa o ceremonie militară pentru acordarea Drapelului de Luptă Batalionului de Sprijin al Forţelor Navale "Ovidius", după care vor fi acordate distincţii şi medalii din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Ca în fiecare an, de Ziua Recunoştinţei, marinarii militari vor participa, în 14 august, de la ora 8.30, la ceremonia militară şi religioasă organizată în memoria eroilor militari la Monumentul Marinarilor de pe faleza din Constanţa.

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18 este programat în 15 august, între orele 10.00-12.30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile vor continua în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale susţinut pe faleza din Constanţa, de la ora 20.00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe în Constanţa şi Mangalia.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Comentarii

loading...