În timpul președinției Consiliului UE, România va conduce lupta împotriva propagandei teroriste

În perioada în care România va exercita președinția Consiliului UE, o prioritate a instituțiilor europene o va reprezenta combaterea propagandei teroriste, inclusiv a celei exercitate prin internet.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.12.2018 - 15:42

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a participat, alături de comisarii europeni Julian King și Dimitris Avramopoulos, la Forumul UE Internet, desfășurat la Bruxelles.

În acest context, instituțiile europene cu atribuții în domeniul securității au prezentat informații privind activitatea grupărilor teroriste pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare. Specialiștii UE au avertizat că teroriștii folosesc platformele de internet pentru a-și face propagandă și a atrage noi adepți, în special tineri și adolescenți. Principalul mod prin care teroriștii își propagă mesajul în spațiul virtual este prin publicarea unor clipuri video care glorifică atentatele.

“Reprezentanții Radicalisation Awareness Network, ai Europol și ai Comisiei Europene au atras atenția, în repetate rânduri, asupra necesității urgente de adaptare a legislației naționale a statelor membre la amenințările reprezentate de radicalizarea în mediul online”, subliniază un comunicat transmis de Ministerul de Interne al României.

Principalele modalități de combatere a fenomenului radicalizării online, identificate la nivelul UE, sunt eliminarea de pe platformele de internet a mesajelor care susțin sfera terorismului precum și promovarea de mesaje alternative către publicul - țintă. 

Lupta împotriva propagandei teroriste online va fi o prioritate a Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne) în perioada președinției române a Consiliului UE, adică în prima jumătate a anului 2019.

 

Cine sunt persoanele vulnerabile

Potrivit studiillor realizate de specialiștii români, persoanele vulnerabile la campaniile de radicalizare sunt mai ales cele neadaptate în societate, marginalizate sau care trăiesc în medii sau în zone defavorizate. Din acest motiv, aceste persoane reprezintă principala ţintă a propagandei jihadiste.

Unele dintre aceste persoane sunt deja implicate în activități ilegale de mică anvergură. De asemenea, diferite tentative de radicalizare se exercită și asupra persoanelor internate în penitenciare, în urma unor condamnări care nu au avut neapărat legătură cu fenomenul terorist.

Comentarii