Improbabil ca în 2020 să avem un tratament sau un vaccin împotriva SARS-CoV-2

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) afirmă că 'este improbabil' ca în acest an să existe un tratament pe deplin eficient sau un vaccin împotriva SARS-CoV-2, informează Agerpres.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.06.2020 - 14:41

Distanţarea personală, purtarea măştii de protecţie în locurile publice şi igiena mâinilor sunt măsurile care ajută la reluarea vieţii sociale, relansarea economiei şi "evitarea unei catastrofe sanitare în sezonul rece".

Potrivit PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, în ciuda eforturilor fără precedent ale statelor lumii, oamenilor de ştiinţă şi industriei farmaceutice este improbabil ca 2020 să aducă un tratament pe deplin eficient împotriva COVID-19 şi cu atât mai puţin un vaccin, care să poată fi utilizat la scară largă.

"În prezent se află în diverse etape de dezvoltare şi studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase şi aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice şi mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoşi şi pacienţi, inclusiv din România", a declarat directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian.

Conform comunicatului, există semnale încurajatoare despre unele medicamente care pot trata simptomele infecţiei, reduce gravitatea bolii sau scurta durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva SARS-CoV-2 şi care să fie în acelaşi timp sigur pentru pacient.

În acest context, PRIMER recomandă populaţiei să practice cu responsabilitate distanţarea individuală de 1,5 metri, purtarea măştii în toate locurile publice şi igiena mâinilor cu săpun şi dezinfectant, aşa cum o cer specialiştii.

"Fabricile de medicamente din România nu şi-au întrerupt activitatea în perioadele de urgenţă şi alertă şi nu au înregistrat niciun caz de infecţie tocmai pentru că au respectat procedurile interne şi indicaţiile date de autorităţi.

Trebuie însă semnalat că relaxările în etape de după 15 mai şi reluarea activităţilor economice favorizează transmiterea coronavirusului şi riscul apariţiei unei catastrofe epidemiologice odată cu instalarea sezonului rece", se susţine în comunicatul PRIMER.

Comentarii