Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Îmbulzeală la granița de est a României. Premierul Pavel Filip speră ca Viorica Dăncilă să ia măsuri

Șeful guvernului de la Chișinău, Pavel Filip, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să rezolve problema cozilor de la punctele vamale aflate la frontiera cu Republica Moldova.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2018 - 18:05

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis, marți, o scrisoare oficială omologului său din România, Viorica Dăncilă, în care îi cere să ia măsuri pentru urgentarea procedurilor la punctele vamale ale României situate la frontiera cu Republica Moldova.

Potrivit presei de la Chișinău, premierul Pavel Filip a menționat în scrisoarea către Viorica Dăncilă că a primit mai multe semnale conform cărora, în această perioadă, controalele de la vamă durează foarte mult timp, iar această situație afectează mai ales familiile cu copii și persoanele vârstnice.

Pavel Filip i-a demis pe șeful Poliției de Frontieră și pe cel al Vămii

Unul dintre punctele de frontieră unde s-au semnalat probleme este Leușeni – Albița. Pe partea moldovenească, la Leușeni, premierul Pavel Filip a efectuat o vizită inopinată, săptămâna trecută, în urma căreia i-a demis atât pe șeful Poliției de Frontieră, Andrei Toderiță, cât și pe cel al serviciului vamal, Iurie Maximov, din acel sector al frontierei.

„Asemenea persoane nu au ce căuta în serviciul public“, a avertizat șeful guvernului de la Chișinău.

Câteva dintre problemele criticate, în acel context, de premierul Filip, rămase nerezolvate de la vizita lui precedentă, cea din luna martie, au fost verificarea prea lentă a călătorilor, atitudinea nerespectuoasă a angajaţilor faţă de public, precum şi faptul că interiorul punctului vamal nu a fost renovat de ani buni. În plus, toaleta din perimetrul vămii Leușeni continuă să fie cu plată.

Imediat după sancțiunile dispuse de autoritățile centrale de la Chișinău, în vama Leușeni nu mai sunt blocaje. În schimb, pe partea românească, la Albița, oamenii așteaptă până la două ore, anunța, marți, site-ul deschide.md.

Probleme similare s-ar înregistra și în privința tranzitului de mărfuri. Astfel, conform unui studiu realizat de USAID, timpul de așteptare pentru mărfurile care intră în Republica Moldova din România este de aproape șase ore, în timp ce la celelalte puncte de frontieră ale Moldovei abia depășește 20 de minute.

Moldovenii care muncesc în Occident se întorc acasă

Traficul rutier în vama Albița – Leușeni este în creștere în luna august, pe sensul spre Republica Moldova, din cauza întoarcerii acasă a cetățenilor moldoveni care lucrează în vestul Europei. Autoritățile de frontieră se așteaptă la o creștere a traficului, în sens invers, la sfârșitul lunii august, pe măsură ce moldovenii care au slujbe în Occident se întorc la muncă.

Situația la sfârșitul lui august va fi probabil mai dificilă, întrucât pe sensul de intrare în România, adică în UE, controalele sunt mai minuțioase decât pe cel de ieșire din UE.

Comentarii