Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iaşi: Peste 100 de persoane interesate să participe la proiectul ReConnect Diaspora

Preşedintele Consiliului Judeţean(CJ) Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că 109 persoane s-au înscris în cadrul proiectului ReConnect Diaspora.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.08.2018 - 16:40

Maricel Popa a precizat că cei mai mulţi înscrişi pentru proiectul respectiv sunt români stabiliţi în Marea Britanie, Spania, Germania, Republica Moldova. Au fost şi înscrieri din ţări exotice precum Noua Zeelandă, SUA, Emiratele Arabe.

Conform acestuia, proiectul, în valoare totală de 8,4 milioane de lei, propune celor care muncesc în străinătate să îşi deschidă o afacere în zona de Nord-Est a României, respectiv judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava.

Preşedintele CJ Iaşi a declarat că proiectul vizează încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării a 30 de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea de Nord-Est de persoanele aflate în Diaspora.

"ReConnect Diaspora este un proiect unic în Moldova, un pionerat prin intermediul căruia vrem să dezvoltăm antreprenoriatul cu ajutorul celor care au plecat în străinătate şi au o bogată experienţă. Vrem să aducem şi să dezvoltăm antreprenoriatul în oraş, în mediul urban. Sunt 109 solicitări, dar pentru finanţare vor fi selectate 30 de proiecte. Acestea vor fi finanţate între 33.000 şi 40.000 de euro. Singura obligaţie a celor care aplică este de a înfiinţa şi de a angaja doi angajaţi. Noi sperăm să avem un grup ţintă cât mai mare, de peste 250 de persoane din toată Moldova. Trebuie să demonstrăm că se pot realiza şi lucruri bune în România. Avem nevoie de experienţa celor care au fost la muncă în străinătate. Împreună putem să dezvoltăm Iaşul, putem să dezvoltăm România", a declarat Maricel Popa.

Directoarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, Alina Popa, a precizat că persoanele interesate se pot înscrie până pe 20 august la un curs online gratuit. În cadrul proiectului, cei admişi vor învăţa cum să îşi facă un plan de afaceri şi vor primi o diplomă. Participanţii trebuie să îşi trimită planul de afacere până pe 8 septembrie. Proiectele câştigătoare pot obţine o finanţare de până la 40.000 de euro pentru a dezvolta o afacere în mediul urban.

"Am avut surpriza să constatăm că există un interes mare pentru proiect. Până pe 20 august aşteptăm ieşenii care sunt acum acasă, în concediu, să îşi aloce două ore pe zi să parcurgă un curs online care măcar le furnizează nişte competenţe în domeniul antreprenoriatului, competenţe pe care le pot exploata foarte bine şi în străinătate, acolo unde lucrează sau au deja o afacere. Importante pentru noi sunt dorinţa, entuziasmul şi experienţa folosită în străinătate. Proiectul nu înseamnă să vii de tot acasă. Singura condiţie este să fie din mediul urban, nu rural", a declarat Alina Popa.

Ea a adăugat că în cadrul proiectului ReConnect Diaspora vor fi finanţate planuri de afacere care promovează tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi eficienţa din punctul de vedere al utilizării resurselor, promovarea inovării sociale, utilizarea şi calitatea TIC prin implementarea unor soluţii TIC în procesul de producţie/ furnizare de bunuri, prestare de servicii şi/sau execuţii de lucru, consolidarea cercetării, a dezvoltării tehnologice şi/sau a inovării sau alte idei de afaceri.

Conform şefei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, nu se vor finanţa idei de afaceri în pescuit şi acvacultură, producţia primară de produse agricole, prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, export către ţări terţe sau către state membre, achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri sau proiecte care condiţionează utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de cele importate.

Comentarii

loading...