2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiHotelierii de pe litoral așteaptă turiști și ceartă ministerul

Hotelierii de pe litoral așteaptă turiști și ceartă ministerul

În această mini-vacanță, pe litoral sunt pregătite peste 40.000 de locuri de cazare, spun reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Nu se știe câte vor fi și ocupate, pentru că, în general, românii preferă să petreacă Paștele acasă. În plus, turiștii care vin pe litoral sunt și meteo dependenți: dacă e vreme bună, vin, dacă nu, aleg altceva.

„Noi avem 40.000 de locuri pregătite. Câţi vor veni, e mai greu de spus. De ce? Pentru că sărbătoarea de 1 Mai anul acesta pică şi cu Paştele. Prin tradiţie, de Paşte, românii stau acasă. După aceea să plece pentru o zi sau două va fi destul de dificil şi din cauza asta 1 Mai a devenit anul acesta un eveniment de last-minute, care este meteo-dependent. Dacă va fi frumos afară, vor veni. Dacă nu, nu“, a declarat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan, într-o conferință de presă, în Eforie Nord. Prețurile sunt, evident, mai mici decât în vârf de sezon. Mult mai mici. Se pleacă de la 40 de lei pe noapte într-un hotel de două stele în sudul litoralului şi se poate ajunge până la 1.500 de lei într-un hotel de cinci stele de lângă cluburi, în Mamaia. Această mini-vacanță are și un specific. Turiștii vor, în special, numai cazare, nu și masă. „Cei care vin în
această perioadă pe litoral nu vor pachete cu masă. Cei care vin aici, vin la distracţie. Şi hotelierii îşi adaptează oferta“, a explicat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR.

 

Iarna nu-i ca vara

Reprezentanții FPTR au spus, în conferință, și unele lucruri pe care turiștii nu le știu sau la care nu sunt neapărat atenți. De exemplu, că pentru a deschide un hotel, patronul trebuie să investească circa 500 de euro pentru fiecare cameră, în fiecare an. De ce? Pentru că iarna nu-i ca vara.

„Un hotel pe litoral ca să-l deschizi în condiţii optime fără o investiţie anuală de 500 de euro per cameră nu poţi să-l deschizi. Pentru că peste iarnă, la sfârşitul sezonului, hotelurile sezoniere se închid. Am 150 de camere operaţionale, dintre care anul ăsta în ultima lună 124 le-a căzut gletul de pe pereţi. Din cauza diferenţelor de temperatură, salinitate şi la noi acolo mai e o problemă cu emanaţiile de gaze sulfuroase, sarea cu sulful fac acid clorhidric şi mănâncă efectiv orice metal. Pe litoral un hotel care nu investeşte cel puţin 500 de euro în punerea în funcţiune a unei camere nu-l deschide în condiţii optime“, a explicat Dragoş Răducan. O soluție ar fi să încălzești camerele și în extrasezon, eventual să atragi și turiști, dar aici lucrurile se complică. Din cele aproximativ 100.000 de locuri de cazare de pe litoral, numai 5.000 au încălzire.

„Aceasta era marea diferenţă între noi şi bulgari. Bulgarii au un litoral construit după anii ‹90, noi avem un litoral construit după anii ‹70. Erau alte standarde când a fost construit şi gândit şi conceput arhitectonic litoralul nostru şi altceva la bulgari. Ei au mult mai multe hoteluri încălzite“, a menţionat Răducan.

 

Legea turismului, între laude…

România are, pentru prima dată, o lege a turismului, după ce Guvernul României, la inițiativa Ministerului Turismului, a adoptat, recent, actul normativ. Ministerul a spus că legea turismului aduce noutăți extrem de importante pentru hotelierii de pe litoral. Pentru prima dată, acestora li se recunoaște dreptul de preferință în închirierea plajelor. De asemenea, legea reglementează pentru prima dată direcții importante pentru acest sector, astfel că în actul normativ sunt prevăzute înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR), precum și redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

„Legea turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului. Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar și de 20 de ani, în condițiile în care domeniul a evoluat în ultima perioadă datorită inovațiilor tehnologice. Tocmai pentru că foarte multe vacanțe sunt planificate online, am introdus în acest act normativ și obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate/neînregistrate. Legea turismului este unul dintre obiectivele prevăzute în programul de guvernare. Așadar, astăzi, putem spune că avem un act normativ care simplifică legislația din acest sector, dar care este extrem de important având în vedere că urmărește și colectarea de date statistice corecte despre circulația turiștilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal. Totodată, în legea turismului este prevăzută și înființarea Organizațiilor de Management al Destinației, un alt punct din programul de guvernare. Astfel, încurajăm parteneriatul dintre mediul privat și cel public, prin intermediul căruia se vor stabili prioritățile de promovare a zonelor turistice“, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

 

…și critici

Reprezentanții FPTR nu au însă cuvinte de laudă, dimpotrivă.

„Această lege a fost mutilată. Cea a lui Dobre (fostul ministru al Turismului – n.r.) era aproape bună. Reuşisem să ajungem la o înţelegere, la un consens. Apoi legea aceea a fost mutilată. Pe baza aprobărilor luate pe legea anterioară s-au ataşat la legea actuală, la textul actual şi aşa s-a mers mai departe“, a afirmat Dragoş Răducan. El a precizat că investitorii în turism au cerut ca în cadrul Organizaţiilor de Management al Destinaţiei puterea de decizie să fie împărţită în mod egal între autorităţi locale şi hotelieri, iar dacă nu exista consens atunci proiectul nu ar fi trecut. Răducan susţine că în actul normativ se prevede că, în caz de egalitate, autorităţile locale au ultimul cuvânt. „Banii sunt luaţi cu acordul nostru, de la noi, prin taxa de promovare. Organizaţiile patronale din zona respectivă, împreună cu primăria, creează OMD-ul, iar noi am cerut să fie 50%-50%. Asta înseamnă că dacă Consiliul Local, Primăria şi cu patronii nu ajung la un acord acea hotărâre nu trece. Dar dacă se ajunge la balotaj, are câştig de cauză Primăria, deci nu am făcut nimic. Dacă Primăria se împotriveşte la o hotărâre sau noi ne împotrivim la o hotărâre înseamnă că nu avem consens, înseamnă ca ea nu va ieşi bine din niciun punct de vedere. (…) Vrem ca aceşti bani să fie controlaţi şi de noi, cei care îi dăm, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Această prevedere, această mutilare pe care o aduce legea turismului, dă dreptul primăriilor să hotărască în caz că noi nu suntem de acord cu hotărârea pe care o iau ei“, a afirmat Dragoş Răducan.

 

„Nu a gestionat nici măcar un apartament“

Foarte dur a fost Nicolae Bucovală, care este și preşedinte al Asociaţiei Patronale Mamaia.

„Am cerut de nenumărate ori demisia ministrului Turismului. Mai avem nevoie de minister atâta timp cât specialiştii nu sunt întrebaţi? Păi dacă vine cineva la Ministerul Turismului care nu a gestionat nici măcar un apartament sau o vilă, să mă ierte Dumnezeu, vrea să gestioneze un turism, un litoral, o Deltă? Şi de câte ori discutăm acolo, la minister, chiar pe legea turismului, ni se pune pumnul în gură. Uitaţi-vă la OMD-uri (Organizaţii de Management al Destinaţiilor), de ce nu se aplică OMD-urile, legea? De ce nu vor? Pentru că noi, patronatul FPTR, am cerut prin crearea OMD-ului să avem drept de vot 50% şi autorităţile locale 50%. Nu le convine. Atunci, şi noi am avea un cuvânt de spus – de ce nu se asfaltează, ce-i cu investiţia de acolo. Şi noi trebuie să avem un cuvânt de spus. (…) Dacă ni se mai pune pumnul în gură, multora ne vine să mai trecem şi graniţa asta, dacă tot suntem în UE. Scopul nostru este ca noi să ne gestionăm staţiunile, printr-un consiliu de administraţie, un preşedinte angajat din afara României şi să vină să administreze staţiunea. Şi avem exemple. Cred că în cel mai scurt timp vom ajunge acolo, dar pentru asta trebuie să luptăm“, a punctat Bucovală.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă