7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiHarghita: Preşedintele CJ cere relocarea unei ursoaice cu pui care a atacat...

Harghita: Preşedintele CJ cere relocarea unei ursoaice cu pui care a atacat un bărbat

În adresa trimisă ministrului Mediului se arată că se impune relocarea ursoaicei cu trei pui, în contextul în care săptămâna viitoare are loc Universitatea de Vară “Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, “cu un aflux de participanţi ce depăşeşte 20.000 de persoane” şi există pericolul “unor noi atacuri asupra oamenilor”.

Drept urmare, Borboly Csaba solicită să se ia măsurile necesare pentru relocarea ursoaicei, pe parcursul acestei săptămâni.

De asemenea, mai mulţi localnici din Băile Tuşnad au trimis o petiţie la Ministerul Mediului şi la CJ Harghita, reclamând “agresivitatea urşilor”, care pun în pericol viaţa copiilor şi a nepoţilor, dar vorbesc şi de distrugerile provocate de aceste animale pe proprietăţile lor.

“Concret, aproape seară de seară, chiar şi ziua, urşii pătrund pe stradă şi în gospodăriile noastre şi rup gardurile şi pomii fructiferi, de asemenea intră în bucătării şi în magaziile de lemne, căutând hrană şi distrug bunuri. Toate acestea se întâmplă din anul 2013 şi până în prezent. (…) Menţionăm că există la ora actuală o ursoaică cu trei pui care produce pagubele descrise mai sus”, se arată în petiţia menţionată.

Oamenii susţin că, săptămâna trecută, ursoaica a atacat şi a rănit un bărbat care ieşise să-şi plimbe câinele şi solicită măsuri concrete pentru rezolvarea situaţiei.

“Vă rugăm respectuos să luaţi măsuri consecvente pentru relocarea urşilor. Nu dorim răspunsuri birocratice. Dorim măsuri concrete. Nenumăratele noastre plângeri pe plan local şi adresate autorităţilor centrale de la Bucureşti, de-a lungul anilor, au rămas la stadiul de constatare, că urşii fac parte din viaţa cotidiană şi să ne acomodăm cu această situaţie. Nu suntem de acord cu această poziţie, vieţile noastre fiind în pericol”, se mai precizează în petiţia semnată de localnicii din Băile Tuşnad.

În Harghita, mai multe persoane au ajuns la spital în acest an, în urma unor atacuri ale urşilor, autorităţile locale solicitând în repetate rânduri luarea unor măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă