11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul britanic revizuiește obiectivele de politică externă și apărare

Guvernul britanic revizuiește obiectivele de politică externă și apărare

Iniţiativa, cea mai amplă pentru Regatul Unit de la sfârşitul Războiului Rece, va acoperi politica externă, apărarea, securitatea şi politica de dezvoltare internaţională.

Într-o declaraţie transmisă parlamentului, premierul Boris Johnson semnalează că Regatul Unit trebuie să facă mai mult pentru a face faţă întregului spectru de ”provocări şi oportunităţi” după ieşirea din UE.

Precedentul guvern conservator britanic a revizuit în anul 2015 priorităţile privind apărarea, dar această nouă analiză, care urmează să fie finalizată în toamnă, este mai amplă şi acoperă mai multe domenii.

Această analiză, a cărei elaborare va fi coordonată de un responsabil de rang înalt, va defini ”ambiţiile asupra rolului Regatului Unit în lume şi obiectivele strategice de securitate naţională şi politică externă pe termen lung”, se arată în documentul transmis legislativului de la Londra.

La capitolul apărare, deşi executivul condus de Boris Johnson s-a angajat să aloce în continuare acestui sector cel puţin 2% din PIB, ar putea fi reevaluată distribuirea resurselor financiare pe capitole, de exemplul acordându-se prioritate tehnologiei.

Redefinirea politicii externe şi de apărare britanice vine într-un context geopolitic şi economic complicat pentru Regatul Unit, ţară care anul acesta trebuie să negocieze acorduri comerciale cu UE şi cu SUA. Relaţiile tradiţional foarte bune cu Washingtonul au fost marcate recent de unele tensiuni după ce guvernul condus de Boris Johnson a refuzat să excludă compania chineză Huawei din viitoarea reţea britanică 5G.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă