Günther Oettinger le dă peste nas nemților. CE, în sprijinul alocațiilor pentru copiii români

Günther Oettinger, comisarul european pentru Buget şi Resurse umane, a anunţat că se opune modificării reglementărilor Uniunii Europene privind acordarea la nivel comunitar a alocaţiilor pentru copiii imigranţilor.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 12.08.2018 - 18:40

"Există o tendinţă clară în rândul statelor membre UE de a nu modifica actualele reglementări europene", a declarat Günther Oettinger pentru publicaţia germană Tagesspiegel. Oettinger a făcut astfel referire la decizia Consiliului UE pentru Afaceri Sociale, care s-a opus în iunie, prin vot majoritar, unei propuneri de adaptare a cuantumului alocaţiilor copiilor imigranţilor la nivelul standardelor de trai din ţările de origine. "De aceea, considerăm că o altă iniţiativă de acest tip ar avea şanse reduse", a subliniat Oettinger.

În Germania a izbucnit un adevărat scandal politic privind sistemul plăţii alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari. Primarii unor oraşe din Germania avertizează că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile germane le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români.

Scandal la Berlin

Potrivit Guvernului federal de la Berlin, numărul copiilor imigranţilor care primesc alocaţii din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an. "În iunie 2018, au primit alocaţii 269.336 de copii care locuiesc în afara Germaniei, în ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European", a comunicat Ministerul german de Finanţe. Situaţia a atras critici ale primarilor unor oraşe din Germania, care avertizează că apar riscuri în sistemul social. "Guvernul federal ignoră problema, ar trebui să facă ceva, asistăm la o migraţie din cauza sărăciei în cadrul Europei. În prezent, avem aproximativ 19.000 de persoane din România şi Bulgaria în Duisburg, sinti şi romi. Acum şase ani, în 2012, erau doar 6.000", se plânge primarul oraşului Duisburg, social-democratul Sören Link. La rândul său, Thomas Jung (SPD), primarul orăşelului Fürth, a discutat de curând despre această problemă cu liderul Partidului Social-Democrat, Andrea Nahles.

Copiii imigranţilor care lucrează în Germania primesc alocaţii de până la 194 de euro pe lună, costurile bugetare putând ajunge în 2018 la peste 600 milioane de euro. Anul trecut, autorităţile administrative germane au plătit în străinătate alocaţii pentru copii în valoare de 343 milioane de euro. Potrivit statisticilor, numărul copiilor polonezi care beneficiază de alocaţii din Germania a crescut cu 15.000 în ultimul an, al cehilor cu 5.000 şi al românilor cu 2.000.

Comentarii