15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTăriceanu cere retragerea lui Maior din funcția de ambasador în SUA

Tăriceanu cere retragerea lui Maior din funcția de ambasador în SUA

În cadrul audierilor lui George Maior la Comisia de politică externă a Senatului, Tăriceanu l-a întrebat pe acesta dacă declaraţiile făcute în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani au fost făcute cu acordul MAE.

“Ambasadorii sunt instruiţi să nu comenteze despre realităţile politice din ţara în care sunt trimişi, iar cei care nu respectă această regulă se expun în primul rând pe ei, dar ceea ce este mai grav, creează anumite suspiciuni, având în vedere că au abandonat atât imparţialitatea cât şi neutralitatea faţă de scena politică de acasă pentru că li s-a dat voie de acasă. Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind – ceea ce aţi făcut dumneavoastră – un agent politic partizan. (…) Această postură este una inacceptabilă “, a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că prestaţia lui Maior în relaţia cu SUA este una “foarte slabă. “Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitatea de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă. Nu am văzut niciun progres semnificativ în chestiunea extrem de importantă pentru România legată de vizele pentru cetăţenii României. În al doilea rând, rezultate zero în ceea ce înseamnă dialogul politic la nivel guvernamental, parlamentar. Nu în ultimul rând, dimensiunea economică a parteneriatului. (…) Dacă vorbim de parteneriat strategic, mi se pare ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis este un element, dar (…), de când aţi fost numit ambasador, ne-am fi aşteptat la mult mai mult”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Apreciez că dl. ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără şi a promova politica guvernului român. În schimb v-aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, aţi implicat SUA în politica internă din Rombnia şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Maior: Mi-am făcut datoria pentru a nu exista o percepţie falsă asupra poziţionării SUA

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, miercuri, în timpul audierilor din Comisia de politică externă, că şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru a nu exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic.

”În ceea priveşte faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată, o persoană privată care a emis o opinie şi spunând adevărul în faţa opiniei româneşti cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană. Dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc”, a declarat ambasadorul României în SUA, George Maior.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru al Comisiei de politică externă, a lansat o serie de critici la adresa lui George Maior şi a precizat că va cere colegilor săi să aprobe trimiterea unei scrisori către MAE în care să ceară revocarea lui Maior.

”În ce priveşte afirmaţiile despre calitatea mea ca ambasador, le resping categoric. Parteneriatul a evoluat excepţional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primukl stat di Europa Centrală şi de Est care am vizitat Casa Abă şi şi cu posibilitatea de exprimare în faţa opiniei publice americane a intereselor naţionale româneşti. În ceea ce priveşte afirmaţia că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA la Bucureşti este complet falsă, lucrurile sunt clar scrise în multiplele telegrame care au fost transmise ministerului român de Externe şi acest lucru se poate verifica”, a mai spus Maior.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York s-a adresat, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

George Maior a declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

Maior spune că nu l-a informat Meleşcanu despre chemarea sa în ţară

George Maior, ambasadorul român în SUA, a declarat miercuri, în Comisia de Politică Externă, că nu a fost informat de către ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la intenţia de a fi rechemat în ţară.

“Am avut o discuţie amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat şi despre codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat şi aici, şi de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic”, a declarat George Maior, în faţa comisie parlamentare.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, referitor la o posibilă rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus şi personal că nu e normal ca diplomaţii să se implice în astfel de dezbateri.

Maior: Nu am fost convocat la Departamentul de Stat. Am avut doar discuţii uzuale

George Maior, ambasadorul României în SUA, a declarat miercuri, în comisia parlamentară, că nu a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a da explicaţii despre afirmaţiile ce îl vizau pe Rudy Giuliani şi scrisoarea sa către autorităţi, dar a avut discuţiile uzuale despre parteneriatul strategic.

“Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut o discuţie profundă pe toate palierele cu adjunctul asistentului secretarului de stat, inclusiv despre iniţierea agendei viitoare, întâlniri la nivel de preşedinte şi de membri ai guvernului. O discuţie constructivă, cum am în fiecare săptămână. Şi la consilieul Securităţii Naţionale”, a declarat George Maior, în Comisia de Politică Externă.

Referitor la acuzaţiile la adresa avocatului lui Donald Trump, potrivit cărora gestul de a trimite o scrisoare autorităţilor din România este o acţiune de lobby pentru persoane certate cu legea, Maior a declarat: “A recunoscut domnul Giuliani că a fost plătit’

Giuliani a transmis, la sfârşitul lunii august, o scrisoare preşedintelui Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă prin care sunt contestate abuzurile din justiţie şi spune că trebuie identificaţi magistraţii care sunt vizaţi de dosarele DNA. Totodată, acesta solicită verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador în SUA, este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acţiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanţa lui Giuliani în echipa preşedintelui american.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă