Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Coadă de câțiva kilometri în Bulgaria, la punctul de trecere a frontierei Vama Veche - Durankulak (foto: Cristian Hagi)

Garda de Coastă atenționează: de sărbători, la granițe va fi aglomerație

Polițiștii de frontieră spun că se așteaptă, ca în fiecare sfârșit de an, la o creștere a traficului prin punctele de frontieră.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 23.12.2018 - 09:53

 

Apropierea sărbătorilor de iarnă crește, ca în fiecare an, traficul la granițele României, fie că vorbim depsre români care se reîntorc în țară sau despre alții care pleacă în vacanță. Atrași de prețurile mici și de serviciile din Bulgaria, și în acest an mulți români vor trece granița pentru a-și petrece Crăciunul sau Revelionul în țara vecină. Reprezentanții Găzii de Coastă au anunțat că în perioada următoare se prefigurează o creştere a traficului prin punctele de trecere ale frontierei.

Atenți la migrația ilegală

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă. De asemenea, au fost contactate autoritățile Republicii Bulgaria și în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate. În proximitatea punctelor de trecere ale frontierei, polițiștii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

Recomandările polițiștilor

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt cinci puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 9 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire, astfel: Vama Veche - Durankulak; Ostrov – Silistra; Negru Vodă – Kardam; Lipnița – Kainardja și Dobromir – Krushari, deschis recent, pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone. La acesta din urmă, programul de funcționare este de la ora 8.00 la ora 20.00. Șoferii au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. „Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.”, spun reprezentanții Gărzii de Coastă.

Crește și traficul de mărfuri

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă crește ca urmare a intensificării comerțului din perioada de sărbători. Și pentru această categorie de mijloace de transport este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Vama Veche, cel mai căutat punct de trecere a frontierei

În luna decembrie 2017, punctele de trecere a frontierei române la granița cu Bulgaria de pe raza județului Constanța au fost tranzitate de aproximativ 94.200 de persoane, precum și de 38.850 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 46.840 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (37.800 cetăţeni U.E. şi 9.040 cetăţeni non - U.E.). Astfel, punctul de trecere a frontierei Vama Veche, la frontiera cu Bulgaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de pe raza județului Constanța, de aproximativ 45.130 persoane și 13.890 mijloace de transport.

Comentarii

loading...