Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO. O persoană a murit și alte două au fost rănite, în urma unei avalanșe

Salvamontiştii au ajuns la locul avalanşei din munţii Călimani, care a surprins un grup de persoane aflate la plimbare cu snowmobilele, o persoană fiind decedată şi alte două rănite.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2019 - 09:04

"Salvamontiştii au ajuns la locul accidentului! Urmează evaluarea situaţiei în care se află cei de acolo, acordarea măsurilor de prim-ajutor celor două persoane care au afecţiuni medicale, pregătirea acestora de drum, recuperarea celui decedat, evaluarea riscurilor din zonă şi stabilirea celei mai sigure căi de retragere pentru a se evita o nouă expunere la avalanşe", au anunţat reprezentanţii Salvamont România, luni, într-o postare pe Facebook.

Salvatorii montani analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea recuperării răniţilor şi a celui decedat cu un elicopter.

"Salvamontiştii analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea intervenţiei cu suport aero şi recuperarea rapidă a celor doi accidentaţi şi a celui decedat cu un elicopter. Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuaţi de salvamontişti printr-o acţiune terestră, dar aceasta este de durată şi expune riscurilor şi accidentaţii şi salvamontiştii. Persoana decedată se află într-o zonă foarte expusă riscului de producere de avalanşe, iar recuperarea pe cale terestră este foarte dificilă, ar trebuie făcută cu o echipă mică numerică, care să intre şi să evacueze rapid zona, dar se speră că şi aici se va putea folosi elicopterul", au precizat reprezentanţii Salvamont România.

Sursa citată a mai arătat că, în tipul nopţii, singurii care au continuat deplasarea spre locul accidentului au fost salvatorii montani din Mureş şi Harghita, restul forţelor de intervenţie retrăgându-se.

"Toate forţele trimise în teren şi-au dat seama ce înseamnă muntele iarna, au renunţat şi s-au retras, singurii care mai continuă deplasarea către locul accidentului fiind salvamontiştii din Mureş şi Harghita", se mai arată în postarea de pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, pentru AGERPRES, că echipele de intervenţie de la ISU Harghita şi Mureş, cu două şenilate, nu au putut înainta, din cauza zăpezii foarte mari, şi au stat în aşteptare, în eventualitatea în care ar fi fost nevoie de preluarea răniţilor.

"Cele două şenilate de la ISU Mureş şi Harghita cu echipajele aferente au fost dispuse, toată noaptea, pe drumul de pe Valea Zebrac, din cauza faptului că nu au mai putut înainta de zăpada foarte mare (...) Căutările nu s-au putut desfăşura decât cu snowmobilele şi salvamontiştii pe schiuri, întrucât era risc mare de avalanşă, şi salvatorii expunându-se riscurilor", a explicat Alina Ciobotariu.

Ea a mai spus că "salvamontiştilor li s-au alăturat civili din zona Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, cunoscuţii şi prieteni ai celor şase bărbaţi surprinşi de avalanşă". 

Comentarii