6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFollow-up. Controversele scandalului de la Tomis

Follow-up. Controversele scandalului de la Tomis

Povestea începe în urmă cu aproape zece ani, când sub mandatul lui Radu Mazăre s-a lucrat intens la un PUZ al zonei peninsulare care, dacă ar fi fost aprobat, ar fi însemnat construirea a cinci clădiri pe plaja Modern, cât și în restul peninsulei, cu înălțimi cuprinse între 20 și 35 de etaje. Era un trist semn că din păcate administrației locale nu îi păsa deloc de păstrarea trecutului Peninsulei, întrucât întreaga zonă este considerată sit arheologic și cuprinde multe clădiri de patrimoniu, monumente istorice de categoriile A și B. Și actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău, susține proiectul unui „oraș în miniatură” în zona Portului Turistic Tomis, care să cuprindă clădiri de birouri, cafenele, spații comerciale, hoteluri și blocuri, dar care să respecte însă un anumit regim de înălțime pentru a nu obtura astfel vederea spre mare.

Foto: Ing. Mircea Stoian

Terenul de la „Lupoaică”

În timpul în care primar al Constanței era Radu Mazăre, Stelian Bucovală a obținut mai multe parcele de teren în centrul vechi al Constanței, unele provenite din retrocedări, iar altele au fost cumpărate direct de la Primăria Constanța. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști constănțeni, membru important al PNL Constanța și a fost în 2015 al doilea cel mai mare sponsor al partidului conform unor informații din presa locală.

Odată obținute toate fâșiile de teren din puzzle, omul de afaceri le-a lipit și s-a adresat autorităților cerând să i se permită să construiască pe terenul de la „Lupoaică”, de la intrarea în centrul vechi al Constanței o clădire de birouri. După ce nici Ministerul Culturii și nici Primăria Constanța nu au avut nimic împotrivă Stelian Bucovală a primit autorizația de construire a unui imobil de 4 etaje în septembrie 2019, lucrările începând în ianuarie a acestui an. Demersul a fost întâmpinat însă de repulsia constănțenilor care au protestat în mai multe rânduri în fața buldozer-urilor care demolau părți ale cetății unei cetăți vechi de peste 2000 de ani.

Conform activistului Belu Sorin construcția unui imobil P+4 în acel loc ar avea efecte negative inclusiv din punct de vedere peisagistic deoarece în zonă se afla un vechi parc care avea o importanță istorică pentru oraș, dar și prin faptul că ar obtura vederea spre clădirile istorice: fostul Palat Regal (actualul Tribunal), Cercul Militar, Colegiul Mihai Eminescu și intrarea spre Piața Ovidiu.

Prefectul Constanței a declarat că este un caz folosit „în scop electoral”

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Constanța, George Niculescu a declarat că șantierul deschis în zona „Lupoaică” respectă prevederile legale și că acest caz a fost folosit „în scop electoral”.

În cadrul conferinței de presă acesta a declarat că „nu se văd probleme în ceea ce privește reglementarea și emiterea actelor administrative, adică a certificatului de urbanism și a autorizației de construcție”. Arhitectul șef al Primăriei Constanța a informat de asemenea că „autorizația de construcție a fost emisă cu respectarea întocmai a avizelor și anexelor emise de Ministerul Culturii și de Direcția Județeană pentru Cultură și că autorizația de construcție respectă întocmai indicatorii urbanistici prevăzuți în PUZ-ul Peninsulei”

Vergil Chițac: „Centrul istoric unic a acționat ca un reper pentru noi, constănțenii”

România Liberă a luat legătura cu senatorul din grupul parlamentar PNL Vergil Chițac una dintre cele mai implicate persoane atunci când vine vorba de conservarea istoriei și identității orașului Constanța. Acesta conduce Asociația Civică „Constanța Altfel” căreia Judecătoria Constanța i-a acordat personalitate juridică în noiembrie 2017. Asociația promovează valori precum integritatea, inovarea, performanța și conceptul de colaborare cu cetățeanul. „Constanța Altfel” are o perspectivă proprie în ceea ce privește dezvoltarea Constanței arătând ceea ce nu a funcționat corect și a propus de-a lungul timpului mai multe soluții pentru problemele cu care se confrunt locuitorii orașului.

Senatorul apreciază că „zona peninsulară a Constantei este zona orașului vechi și reprezintă centrul istoric unic atât datorită vechii sale, cât și prin faptul că se află pe malurile Pontului Euxin”. Conform acestuia pe o suprafață de doar câteva hectare putem întâlni vestigii istorice ce probează vechimea civilizației vechii cetăți Tomis.

Identitatea Constanței se află de asemenea în mozaicul de culturi, religii și tradiții ce se regăsesc aici, dar nu sunt suficient promovate, devenind chiar neglijate de către administrația locală. Conform senatorului Vergil Chițac, care a candidat pentru Primăria Constanța în 2016 din partea PNL, „edilii în loc să fie interesați de restaurarea monumentelor istorice si de arta, care ar constitui atracții pentru turiștii ce vizitează orașul, le lasă să se ruineze așa cum au făcut cu Cazinoul sau cu sinagoga”. Pentru Vergil Chițac „Octogonul confesional” format din bisericile greacă, armenească și bulgară, Geamia Hunchiar și Moscheea Carol I, sinagogă și catedralele ortodoxă Sfinții Petru și Pavel și cea catolică Sfântul Anton probează vechimea civilizației la Constanța, dar si diversitatea multiculturală si confesională „care a creat în timp un climat de toleranță între locuitorii orașului”. De asemenea, în opinia senatorului, obiectivele turistice neglijate precum Mormântul Hypogeu sau Cazinoul in stil „art nouveau” trebuie să redevină o prioritate pentru edili și valorificate.

Vergil Chițac: „Asociația Civică pe care o conduc documentează acest caz de 2 ani”

Vergil Chițac a declarat pentru România Liberă că edilii Constanței în loc să promoveze patrimoniul unic de care se bucură orașul au fost de-a lungul timpului foarte zeloși cu privați cărora le-au aprobat pe bandă rulantă Planuri Urbanistice Zonale „care au mutilat orașul si identitatea sa urbanistică”. Acesta a mai adăugat că unul din aceste PUZ-uri i-a permis unui privat sa înceapă o construcție exact la una din intrările în centrul istoric al Constantei pe vestigiile istorice ce în mod normal trebuiau puse in valoare.

Asociația Civică „Constanța Altfel”, pe care o conduce Vergil Chițac, documentează acest caz de 2 ani. Aceasta a făcut acțiuni prealabile în 2018 când s-a adresat Consiliului local pentru anularea PUZ-ului, iar apoi in 2019 când a cerut anularea Autorizației de Construcție. Pe 27 ianuarie după începerea săpăturilor Asociația „Constanța Altfel” a înaintat o acțiune pentru ca Instanța să constate ilegalitatea acestei construcții.

Vergil Chițac: „Cine-i încurajează pe băieții ăștia? Ce au făcut până acum și ce fac  Poliția Patrimoniu , Inspectoratul în Construcții sau Direcția de Cultură?”

Conform senatorului Vergil Chițac pentru „ciocoii imobiliari” din Constanța contează decât profitul. Pentru administrația locală nu a contat faptul că mai multe asociații civice întrunite au făcut un lanț uman pentru prezervarea vestigiilor istorice, dar nici faptul că Internetul „a bubuit” câteva zile, cazul devenind unul național. Situația rămâne incertă chiar și după ce fost deschis un dosar penal, acțiune în instanță civila pentru anularea Autorizației de Construcție.

Senatorul se întreabă retoric: „Cine-i încurajează pe băieții ăștia? Ce au făcut până acum și ce fac  Poliția Patrimoniu , Inspectoratul în Construcții sau Direcția de Cultură?”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă