Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foişorul de Foc va fi reabilitat din fonduri europene

Muzeul Naţional al Pompierilor "Foişorul de Foc" va fi restaurat şi modernizat din fonduri europene, în cadrul unui proiect gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, informează instituţia într-un comunicat remis duminică.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

16.09.2018 - 11:27

Proiectul de reabilitare a Muzeului Naţional al Pompierilor face parte din programul naţional prin care se intenţionează restaurarea şi reabilitarea termică şi energetică a clădirilor aflate în patrimoniul de stat, inclusiv a unor imobile cu valoare istorică.

În cadrul acestui program, MAI a depus deja cereri de proiecte în valoare de peste 180 de milioane de lei, dintre care aproximativ 4,5 milioane de euro sunt pentru Foişorul de Foc, 80% reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă, iar restul - cofinanţare de la bugetul de stat, precizează comunicatul.

"Lucrările de restaurare a Foişorului de Foc vor dura doi ani iar la final va fi reintrodus în circuitul turistic intern şi internaţional, în acest sens, proiectul înscriindu-se în Planul de dezvoltare a Municipiului Bucureşti, prin contribuţia semnificativă la dezvoltarea turismului şi valorificarea moştenirii cultural-istorice", arată MAI.

În urma activităţilor de reparare, conservare şi modernizare va fi consolidată infrastructura clădirii, ceea ce va permite valorificarea patrimoniului cultural existent.

Potrivit MAI, Muzeul Naţional al Pompierilor oferă vizitatorilor ocazia unică de a se familiariza cu regulile şi măsurile de pază contra incendiilor şi de a afla detalii importante din istoria pompierilor, a personalităţilor, a marilor incendii, modul de expunere evidenţiind arhitectura interioară deosebită a clădirii, declarată monument istoric.

"Colecţiile muzeului includ peste 10.000 de obiecte, reprezentative pentru pompierii români - militari, voluntari şi civili -, care atestă, în mod sugestiv şi convingător, evoluţia protecţiei împotriva incendiilor pe teritoriul României. Totodată vizitatorii pot vedea numeroase exponate donate de pompieri din alte ţări", se mai menţionează în comunicat.

Clădirea în care se află acum Muzeul Naţional al Pompierilor a fost construită în anii 1891-1892, fiind post de observaţie şi anunţare a posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariţia unor incendii. Pe lângă turnul de observare şi anunţare, construcţia dispunea de rezervor de apă, spaţii de cazare pentru pompieri, resurse şi dotări necesare pentru intervenţia la incendii.

După 42 de ani, odată cu modernizarea posibilităţilor de anunţare a incendiilor, Foişorul de Foc a fost transformat în depozit. În 1960 colonelul Nicolae Ioanovici a propus transformarea clădirii în muzeu, inaugurarea având loc în data de 17 septembrie 1963.

Comentarii

loading...