Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Unde se duc banii bucureștenilor la rectificarea bugetară

Firea, încă o pomană pentru Catedrala Neamului

Primăria Capitalei și-a stabilit prioritățile de finanțare pentru acest an. Nu este vorba de construcția unor noi parcări sau de măsuri de fluidizare a traficului și nici de renovări sau construcții de școli.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2018 - 07:57

Instituția condusă de Gabriela Firea va aloca încă 10 milioane de lei  (circa 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care va avea loc în această săptămână.

Suma se adaugă celor 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocate deja la începutul anului. Concluzionând, bucureștenii finanțează în acest an cu peste 5 milioane de euro Catedrala Neamului, fără să îi întrebe nimeni dacă sunt de acord sau nu ca banii lor să -meargă într-un astfel de proiect.

Totodată, municipalitatea va mai aloca la rectificare 42 de milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice, aproape 6,3 milioane de lei pentru Administraţia Clădiri Rezidenţiale şi Administrative şi peste 7,8 milioane de lei pentru Centrul Cultural Lumina. Acesta a fost înființat în luna februarie a.c. la propunerea primarului general Gabriela Firea, fără aprobarea consilierilor PNL și USR. Potrivit celor care au “nășit” Centrul Lumina, acesta se ocupă cu “promovarea excelenței în cultură, punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial, diversificarea paletei culturale a Capitalei, precum și implementarea conceptului de cultură a comunităților; răspândirea eficientă a valorilor; creșterea gradului de participare a cetățenilor la viața culturală; cultivarea -autenticității creației -artistice; susținerea cercetării și experimentării a noi modalități de expresie artistică; susținerea și punerea în valoare a potențialului tinerilor creatori valoroși”.

Banii ce vor fi dați Centrului Cultural Lumina vor acoperi diverse cheltuieli: cu chiria, salariile, materialele de birotică, dar şi maşini, echipamente şi mijloace de transport, printre care şi o maşină de spălat rufe în valoare de 7.000 de lei, notează News.ro.  

 

Încă 18 milioane de lei pentru lăcașele de cult

În bugetul iniţial pe anul 2018 au fost alocate 45,5 milioane de lei către biserici. Prin rectificarea bugetară ce va fi supusă votului consilierilor generali, PMB va acorda încă 18 milioane de lei lăcaşelor de cult, suma totală ajungând, astfel, la 65,5 milioane de lei. Catedrala Mântuirii Neamului a primit şi anul trecut 20 milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la PMB şi 20 milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5. În pofida sumelor uriașe acordate pentru construcţia edificiului, în primăvara acestui an -inginerul-şef Vasile -Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala este finalizată în proporţie de 80%, iar Patriarhia Română vrea să o sfinţească la sfârşitul lunii noiembrie.

PMB va mai aloca 42 de milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice şi un milion de lei pentru restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche“. În schimb, sumele care vor merge pentru spitale la rectificare sunt infime. Astfel, aproape 9 milioane de lei vor fi alocate Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) pentru bunuri şi servicii şi 5 milioane de lei pentru diverse reparaţii. Se mai alocă, de asemenea, aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea reţelelor şi sistemelor de distribuţie apă potabilă, încălzire şi alimentare din spitale şi aproape 11 milioane de lei pentru reabilitarea blocului operator al Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino”. În acelaşi timp, se scad cu aproape 46 milioane de lei cheltuielile pentru maşini și echipamente medicale. Alte 2 milioane de lei se alocă pentru Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“, 4 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Cantacuzino, 13 milioane de lei pentru Spitalul Foişor şi 1,4 milioane de lei pentru Spitalul de copii „Victor -Gomoiu”.  

Comentarii

loading...