10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVom avea o iarnă blândă

Vom avea o iarnă blândă

Prognoza meteorologică sezonieră pentru intervalul noiembrie-ianuarie arată că vremea va fi mai blândă decât media climatologică a acestei perioade, însă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) nu exclude apariţia unor fenomene extreme în anumite intervale de timp din această perioadă, informează Mediafax.

“Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că ne aşteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât normală. Iată că acum putem contrazice cu argumente informaţiile apărute în spaţiul public în urmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă din ultimii – nu ştiu – câţi ani”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Acesta nu a exclus însă posibilitatea ca în anumite perioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteo extreme , arătând însă că acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile înainte de a se produce.

“Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărţi se va distribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecărei luni, lucru pe care ştiinţa nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acum nu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă şi mai degrabă una normală”, a declarat şeful ANM.

Prognoza realizată de meteorologii români pe baza informaţiilor de la Centrul European de Prognoză şi dată publicităţii în conferinţa de presă arată că în luna noiembrie regimul termic va înregistra “valori apropiate” de normele climatologice lunare în majoritatea regiunilor României.

În centrul şi nordul ţării temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru această perioadă. Precipitaţiile pot fi şi ele apropiate de normele climatologice, însă local în vestul, centrul şi nord-vestul ţării pot cădea cantităţi de precipitaţii mai mari decât mediile multianuale.

Situaţia arată aproximativ la fel şi pentru luna decembrie, temperaturile fiind aproximativ similare, chiar puţin mai mari decât media lunară multianuală. Precipitaţiile vor fi şi ele apropiate de normal, cu excepţia unor zone din vest şi nord-vest unde cantitatea poate depăşi norma.

Şi în ianuarie 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară, excepţie făcând nordul şi centrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute. Cantităţile de precipitaţii nu depăşesc valorile normale decât, posibil, în vestul şi centrul ţării.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă