12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn sistem hidraulic roman la Rosia Montana

Un sistem hidraulic roman la Rosia Montana

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta descoperirea la Rosia Montana a unui sistem hidraulic roman de evacuare a apelor din exploatarile subterane, format din camere suprapuse ale unor roti de lemn datand din epoca romana. “Este pentru prima oara dupa 1930 cand, intr-o mina europeana, in cadrul unui program de arheologie preventiva, este descoperit in situ un astfel de sistem hidraulic”, declara dr. Beatrice Cauuet, reputata specialista in mineritul antic. Dna Cauuet activeaza in cadrul Universitatii “Le Mirail”, din Toulouse (Franta), coordonatoare a echipei de arheologi francezi care lucreaza impreuna cu MNIR si alte institutii de profil romanesti la Rosia Montana.
Instalatia, descoperita la 30 m sub nivelul vaii Rosiei Montana, permitea drenarea lucrarilor miniere prin evacuarea spre suprafata a apelor de mina, printr-un sistem de roti de lemn amplasate in camere situate pe mai multe niveluri. Roata de lemn a fost supusa datarii cu C14, indicand secolul II p.Cr.
Programul National de Cercetare a Patrimoniului de la Rosia Montana, in cadrul caruia a fost facuta descoperirea, se afla acum in al cincilea an de activitate si a fost initiat de Ministerul Culturii si Cultelor, fiind coordonat de MNIR si finantat de Rosia Montana Gold Corporation S.A., in conformitate cu prevederile legale. Acest program are in vedere ample investigatii arheologice preventive in perimetrul viitorului proiect minier de la Rosia Montana.
“Initierea proiectului minier de la Rosia Montana este un bun prilej pentru cunoasterea unei parti a patrimoniului romanesc”, declara dr. Paul Damian, director adjunct stiintific al MNIR, coordonatorul Programului National de Cercetare.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă