16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei ucraineni la închisoare, după ce au furat 24 de tone de...

Trei ucraineni la închisoare, după ce au furat 24 de tone de conducte de la Cernobîl

Ucraina a condamnat la cinci ani de închisoare trei angajaţi ai unei companii publice care lucrau la centrala nucleară de la Cernobîl pentru că au furat conducte radioactive în valoare de aproximativ 90.000 de euro, au declarat joi serviciile de securitate SBU, citate de AFP, relatează Mediafax.

Cei trei angajaţi au furat 24 de tone de conducte din aliaj de cupru şi nichel, estimate la peste un milion de grivne (90.000 de euro), a declarat SBU într-un comunicat, fără a preciza identitatea sau funcţiile acestora.

Conductele au fost furate din zona sarcofagului, unde se află reactorul accidentat, acoperit de urgenţă în 1986 cu o şapă de beton.

Acestea “au fost duse într-un loc de stocare specific pentru deşeurile nucleare”, a adăugat SBU. Ancheta de furt a fost lansată în 2010.

Reactorul numărul patru al centralei de la Cernobîl, situată la circa 100 de kilometri nord de Kiev, a explodat în aprilie 1986, contaminând o mare parte din Europa, în special regiuni vaste din Ucraina, Belarus şi Rusia.

În prezent, mii de angajaţi continuă să pătrundă periodic în interiorul sarcofagului pentru a examina elementele sale de construcţie şi pentru a controla intensitatea radioactivităţii.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă