23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTragicomedia unicului submarin românesc

Tragicomedia unicului submarin românesc

Recenta vizită în portul militar Constanţa a ministrului Apărării, Mircea Duşa, a reaprins flacăra speranţei în rândul echipajului submarinului „Delfinul”, care nu s-a mai scufundat de 18 ani.

Chiar în anul în care submarinul împlineşte „majoratul” în inactivitate, Mircea Duşa a anunţat că „Delfinul” ar putea deveni o prioritate, alături de scutul antirachetă de la Deveselu şi participarea armatei române în teatrul de operaţii din Afganistan. ”Ar fi şi o onoare pentru Armata Română să repună în funcţiune acest submarin”, a afirmat acesta. Este nevoie însă de circa 20 de milioane euro, cât costă un set nou de baterii.

Întreaga poveste a unicului submarin militar românesc are în acelaşi timp un iz de comedie, dar şi de epopee tragică. Amuzant este faptul că apropape toţi miniştrii Apărării care s-au perindat la conducerea armatei din momentul suspendării scufundărilor submersibilului „Delfinul” şi până în prezent au promis că acesta va fi repus în funcţiune, însă nicio­dată nu a fost făcut un demers oficial în acest sens. Tragic este faptul că România nu a fost capabilă să menţină în exploatare unul dintre cele mai performante submarine cu propulsie convenţională care s-au fabricat vreodată. În fine, rămâne de văzut dacă într-adevăr proaspătul ministul al Apărării chiar are de gând să făcă acest submarin funcţional sau a fost doar o promisiune de „rutină”, menită să ridice moralul marinarilor militari. Costurile repunerii în exploatare a submarinului sunt estimate între 20 şi 30 milioane euro, fondurile urmând să asigure schimbarea bateriilor, dar şi modernizarea sistemelor de comunicaţii la standardele NATO. Ca o ironie a sorţii, submarinul construit de ruşi se află acum pe lista de priorităţi alături de scutul american antirachetă de la Deveselu, scut care nu este pe placul Rusiei.

„Maşina de ucis“ a lui Ceauşescu, piesă de muzeu la Ziua Marinei

„Delfinul” face parte din celebra clasă de submarine sovietice Kilo. Personaj de filme artistice, dar în acelaşi timp un prădător feroce subacvatic, Kilo este un submarin cu propulsie diesel, din clasa medie, bine înarmat. Dacă aspectul ponosit şi dimensiunile reduse ale „Delfinului” nu spun mare lucru necunoscătorilor, destinaţia acestui submarin le dă fiori reci pe şina spinării americanilor. Kilo a fost construit special pentru vânătoarea submarinelor atomice americane. Chiar şi acum, la 30 de ani de la punerea în exploatare a primului submarin Kilo, acesta rămâne unul dintre cele mai periculoase arme de ucis subacvatice construite vreodată. Este foarte greu de detectat datorită instalaţiilor silenţionase şi a unui strat de cauciuc special în care este îmbrăcat întregul submarin. Tocmai din aceste considerente, fostul regim Ceauşescu intenţiona să cumpere trei astfel de submarine, pentru o sumă totală de 120 milioane de dolari. Primul dintre acestea, „Delfinul”, a fost adus în tară în 1986, iar evenimentele din 1989 au blocat programul de achiziţie a submarinelor. Submarinul „Delfinul” nu s-a mai scufundat din 1995, în principal din cauza lipsei bateriilor, care au expirat şi trebuiesc înlocuite.

În prezent, „Delfinul” nu mai face decât figuraţie la Ziua Marinei Române, fiind unul dintre principalele obiective de interes pentru civilii care vizitează portul militar. În prezent, în lume mai sunt active 48 de submarine din clasa „Kilo”, din cele 57 construite.

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă