12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTinerii reclama o lipsa acuta de informatii utile

Tinerii reclama o lipsa acuta de informatii utile

Pentru a raspunde la intrebarile pe care le-am primit din partea unor tineri cititori, am solicitat sprijinul Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), care reglementeaza legislatia in domeniul tineretului, promovandu-i interesele. Sondaje recente ale ANT releva o lipsa acuta de informatie in randul tinerilor, care le ingreuneaza eforturile in rezolvarea problemelor ce ii preocupa.
Vasile Nedelea, Suceava:
Am 27 de ani, am crescut in orfelinat si sunt absolvent de facultate, specializarea Geografie si Turism. Am infiintat un ONG dedicat problemelor tinerilor care, la fel ca mine, au crescut in orfelinat. Ma lupt cu autoritatile locale sa ma sprijine pentru un proiect de mansardare a catorva blocuri pentru a crea spatii locative pentru acesti tineri. Cine ma poate ajuta?

» Institutia abilitata in acest sens este Agentia Nationala pentru Locuinte. De asemenea, pentru a obtine finantare pentru proiectul dvs., urmariti concursurile organizate de centrele de tineret, accesand internetul.

Mircea Cristescu, Bucuresti:
Am 22 de ani si sunt student la Litere. As dori sa infiintez o firma de consultanta, impreuna cu un prieten, absolvent de Drept. Pot primi sprijin din partea Agentiei Nationale de Sprijin a Initiativelor Tinerilor (ANSIT) din cadrul Autoritatii Nationale pentru Tineret?

» Este indicat sa va adresati Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. De asemenea, va recomand sa accesati site-ul http://www.resursetineret.info.ro; http://www.resursetineret.info.ro – unde veti intra in relatii cu o multime de tineri, un adevarat club, de la care puteti afla informatii extrem de utile si interesante in legatura cu locuri de munca, burse, cariera, reduceri la servicii si orice alt subiect de interes economic si nu numai.

Marian Micu, Bucuresti:
Nu avem voie sa ne jucam pe terenul scolii in afara orelor de sport. Totusi, unde putem si noi sa facem un fotbal, un baschet? Am 16 ani si locuiesc in centru, unde nu sunt spatii libere, cum au cei din cartiere, printre blocuri. Primarii se gandesc cel mult la locurile de joaca pentru cei mici, dar noi, cei de 14-17 ani, unde putem sa ne jucam?

» ANT are in subordinea sa Complexul Cultural Sportiv Tei, care detine baza materiala necesara desfasurarii activitatilor sportive pe parcursul intregului an. Concret, aici sunt terenuri de fotbal si de  tenis, dotate si cu mijloace de iluminare pe timpul noptii. Datele de contact sunt: Str. Oltetului nr. 30, tel. 242.15.88.

Ana Duta, Bucuresti:
Am 15 ani si provin dintr-o familie care nu-si permite sa-mi plateasca un profesor de chitara. Imi place foarte mult sa cant si mi-am cumparat din economiile personale o chitara la mana a doua. Unde pot studia chitara cu mai putini bani sau gratis?

» Cursuri de arta ofera, in conditii accesibile, orice casa de cultura si chiar si unele centre de informare si consiliere pentru tineri din tara. Adrese utile veti gasi pe www.e-tineret.ro si http://www.ccs.ro/ sau pe www.agentiastudentilor.ro.

Irina Popescu, Ploiesti:
Sunt eleva in clasa a XI-a. Am prietene care, ca si mine, nu agreeaza discotecile ca locuri de agrement. Nici barurile nu sunt atragatoare pentru toti tinerii. Prea mult fum de tigara, prea tare muzica, intr-un cuvant conditii improprii unor discutii care ar favoriza cunoasterea unor tineri pe baza de afinitati. Ce alternative ne poate oferi ANT?

» Va recomand, de asemenea, programele caselor de cultura sau accesarea site-ului www.e-tineret.ro – unde puteti gasi oferte de petrecere a vacantelor de-a lungul intregului an. Ele sunt organizate de Departamentul Programe Recreative si de Divertisment pentru Tineret din cadrul ANT.

Catalin Mares, Giurgiu:
Ce facilitati li se ofera tinerilor care aleg sa se stabileasca la tara?

» Este vorba despre un program al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului ce se adreseaza tinerilor absolventi de facultate si care provin din mediul rural. Cand termina facultatea, daca aleg sa revina la locul de origine, li se asigura un loc de munca si o prima de instalare. Pentru detalii, va rugam sa va adresati Biroului Relatii Publice al MEdC. De asemenea, Ministerul Agriculturii deruleaza Programul "Fermierul" ce ofera subventii tinerilor care doresc sa infiinteze o ferma.

Victoria Craiu, Breaza:
De catva timp incerc sa pornesc o afacere in turism. Am 21 de ani, am absolvit un liceu de profil si incerc sa ma informez in legatura cu afacerea pe care doresc sa o realizez, dar si cu alte probleme legate de nevoile celor tineri, aflati la inceput de drum. Am auzit de cate ceva, dar de fiecare problema – case/terenuri, loc de munca/somaj, drepturi/facilitati etc. raspunde alta institutie. Am auzit si de ANT, dar am inteles ca se ocupa mai mult de ONG-uri si de partea distractiva. Imi este foarte greu sa ma informez, chiar daca as sta toata ziua la calculator. si, in plus, cei care stiu ceva, fac monopol pe informatie. Unde ma pot adresa pentru informatii legate de nevoile tinerilor?

» In Romania traiesc circa 7 milioane de tineri cu varste intre 14 si 35 de ani, fiecare dintre ei cu nevoi individuale si de grup. ANT exista din 2005 si a fost infiintata, in subordinea Cancelariei primului-ministru, tocmai pentru ca prin programele si evenimentele pe care le organizeaza sa incurajeze implicarea tinerilor in structuri asociative nonguvernamentale. Astfel, ei isi pot face cunoscute mai bine problemele si nevoile si pot contribui coerent si eficient la gasirea si implementarea solutiilor. De aceea dezvoltam educatia nonformala si organizam nu doar tabere si evenimente artistice si de divertisment, ci si concursuri de programe prin care se pot atrage fonduri europene pentru diferite proiecte de interes pentru tineri. Va recomand sa luati legatura cu Centrul de Informare pentru Tineret din subordinea Directiei Judetene de Tineret.

Andrei Cristea, jud. Buzau:
Am 23 de ani si as vrea sa stiu cum pot accesa acele fonduri europene pentru dezvoltare rurala. As dezvolta un program de colectare si prelucrare a fructelor din satul meu. In prezent, din aceste fructe se face doar tuica sau sunt lasate pe jos, sa putrezeasca. Din pacate, cei de la primarie practica secretomania si nu spun nici cum se procedeaza, nici daca am vreo sansa sa iau vreun ban pentru ideea mea. Unde ma pot adresa sa invat cum se fac aceste proiecte?

» Incercati sa contactati, prin internet sau direct, Ministerul Agriculturii. Sau luati legatura cu ONG-uri care deruleaza programe pentru tineret si stiu cum se acceseaza fondurile europene. Cel mai bine este sa va asigurati, in primul rand, accesul la un calculator.

Ion Cristea, jud. Buzau:
Am auzit ca exista centre de informare si consiliere pentru tineri. La noi, la tara, nimeni nu stie despre asa ceva.

» ANT are 41 de centre de informare si consiliere pentru tineret in intreaga tara. 29 sunt in orase-resedinta de judet, cinci in alte orase si doar sapte in mediul rural. Acestea sunt dotate cu calculatoare, acces la internet,  deruleaza programe de formare si desfasoara activitati de consiliere si instruire, ca si activitati culturale, artistice si distractive pentru tinerii din acele zone.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă