Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Textul unui interviu acordat de Charles de Gaulle, vândut la licitaţie cu 14.400 de euro

Textul original al unui interviu acordat în 1943 de Charles de Gaulles, în care generalul francez vorbea despre apelul său istoric din 18 iunie 1940, de la Londra, prin care îşi îndemna compatrioţii să ...

Share

Rl online 0 comentarii

10.04.2013 - 12:43

Textul original al unui interviu acordat în 1943 de Charles de Gaulles, în care generalul francez vorbea despre apelul său istoric din 18 iunie 1940, de la Londra, prin care îşi îndemna compatrioţii să refuze înfrângerea Franţei în faţa Germaniei naziste, a fost vândut la licitaţie cu 14.400 euro, informează AFP, potrivit Mediafax.

Licitaţia a avut loc marţi, în oraşul francez Vendôme şi a fost coordonată de comisarul de licitaţie Aymeric Rouillac,

Documentul a fost achiziţionat de Muzeul literelor şi manuscriselor din Paris, care a anunţat că îl va expune în curând în public.

Acest interviu pe patru pagini, redactat la o maşină de scris, a fost realizat pe 17 mai 1943, în momentul în care generalul de Gaulle întruchipa în faţa aliaţilor legitimitatea Franţei libere, a precizat Aymeric Rouillac.

"Este un preţ foarte bun. 12.000 euro după bătaia finală a ciocanului şi 14.400 euro cu taxe", a precizat acelaşi comisar de licitaţie.

Interviul, care nu a fost niciodată difuzat în timpul războiului, era iniţial destinat presei scrise.

"Conduita mea din 18 iunie 1940 avea ca scop finalizarea, prelungirea politicii stabilite de guvernul Reynaud din care făceam parte şi eu", afirma Charles de Gaulles în acel interviu.

Documentul reprezintă "singura mărturie cu caracter privat" a unui text care este perceput în Franţa ca fiind actul fondator al Rezistenţei franceze, a declarat Aymeric Rouillac, referindu-se la textul acestui interviu, care conţine note şi corectări scrise de Charles de Gaulle.

Textul provine din arhivele lui Jean Oberlé, unul dintre prezentatorii emisiunii "France Libre" difuzată de postul BBC, la Londra, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre nepoţii lui Jean Oberlé, decedat în 1961, a scos documentul la vânzare.

Versiunea scoasă la licitaţie conţine numeroase corecturi manuscrise, dictate de Charles de Gaulle lui Jean Oberlé.

Citește totul despre:

Comentarii