18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialServiciul militar - pe baza de voluntariat

Serviciul militar – pe baza de voluntariat

Dupa data de 1 ianuarie 2007, tinerii care au implinit varsta de 20 de ani se vor prezenta la centrele militare numai pentru a fi luati in evidenta militara, mai stipuleaza proiectul de lege. In 2006, potrivit ministrului Apararii, vor mai fi incorporati obligatoriu circa 12.000 de militari. Athanasiu a precizat ca in prezent costurile de instruire a unui militar in termen (fara cazare si masa) se ridica la 2.200 de dolari, mult mai mult decat se plateste pentru instruirea unui militar pe baza de contract.

90.000 de angajati in armata

In 2007, in Armata Romana vor mai lucra 90.000 de angajati, dintre care 75.000 de militari si 15.000 de civili, a declarat ministrul Apararii.
Acum – sustine Athanasiu – in armata lucreaza 97.000-98.000 de angajati. “Vor fi oameni care pleaca si oameni care vin pe alte posturi si pe activitati total diferite fata de cele ale celor care pleaca”, a explicat ministrul.

Bazele militare, valorificate

Dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu, unele baze militare se vor inchide. Ministrul de resort a aratat ca acestea vor fi valorificate pentru a se rezolva alte probleme ale armatei – asigurarea locuintelor pentru militari, a bazelor de antrenament si a bazelor de recreere.
Voluntarilor care doresc o cariera militara li se vor incheia contracte pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 in 3 ani. Ministrul Athanasiu nu este ingrijorat ca nu si-ar putea completa efectivele de voluntari necesare, deoarece “la o rata ridicata a somajului nu ne facem probleme ca nu avem doritori. (…) Problema este cum ii selectionam noi pe cei mai buni”.
Teodor Athanasiu a mai precizat ca armata pe baza de contract este destinata atat barbatilor, cat si femeilor cu varste de pana la 35 de ani. Salariul acestora va fi mai mare decat salariul mediu pe economie.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă