Prima fotografie cu o coliziune între doi asteroizi

Oamenii de ştiinţă de la NASA au reuşit să fotografieze efectele din spaţiu în urma unei coliziuni între doi asteroizi, din aceeaşi categorie cu cei care au dus la dispariţia dinozaurilor de pe Terra, scrie

Share

Rl online 0 comentarii

14.10.2010 - 23:06

Oamenii de ştiinţă de la NASA au reuşit să fotografieze efectele din spaţiu în urma unei coliziuni între doi asteroizi, din aceeaşi categorie cu cei care au dus la dispariţia dinozaurilor de pe Terra, scrie realitatea.net.

Asteroizii s-au ciocnit la o viteză de aproximativ de 17.700 de km pe oră, provocând o explozie la fel de puternică precum o mică bombă atomică, la 144 milioane de km depărtare de Pământ.

Coliziunea, care a avut loc între Marte şi Jupiter, este prima la care cercetătorii au fost martori şi ar putea duce la invenţia unor metode de prevenire a ciocnirii unui asteroid cu planeta noastră.

Imaginile realizate de Hubble sugerează că evenimentul a avut loc în februarie sau martie 2009, deşi oamenii de ştiinţă credeau iniţial că de abia s-a întâmplat. Fotografiile au fost făcute între ianuarie şi mai 2010.

Un studiu a orbitei unuia din cei doi asteroizi, P/2010 A2, sugerează că face parte din familia Flora - roci care au fost împrăştiate în spaţiu după o coliziune mai mare, acum peste 100 de milioane de ani. Un fragment din acea antică coliziune a lovit Terra acum 65 de milioane de an, ducând la dispariţia dinozaurilor.

Cei doi asteroizi erau necunoscuţi înainte de coliziune, întrucât nu erau suficient de luminoşi pentru a fi observaţi. Coliziunea propriu-zisă nu a putut fi fotografiată, deoarece s-a întâmplat când asteroizii se aflau în dreptul Soarelui.

Citește totul despre:

Comentarii