Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ploile au provocat noi pagube

Ploile cazute in ultimele 24 de ore au provocat noi pagube in localitati din sapte judete ale tarii, a informat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Sute de case si anexe gospodaresti, sute de hectare de teren au fost inundate, mai multe ...

Share

Rl online 0 comentarii

02.06.2005 - 00:00
Ploile cazute in ultimele 24 de ore au provocat noi pagube in localitati din sapte judete ale tarii, a informat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Sute de case si anexe gospodaresti, sute de hectare de teren au fost inundate, mai multe podete distruse etc.

Mures: Zeci de localitati au fost afectate de inundatiile produse in ultimele 24 de ore. Sute de case si gospodarii au fost afectate de ape si zeci de persoane evacuate din locuintele care se pot prabusi in orice moment. Cea mai mare cantitate de precipitatii, de 105 litri pe metrul patrat, a fost inregistrata in comuna Mica, situatie nemaiintalnita in ultimii 60 de ani. Cele mai afectate localitati sunt Fantanele, cu 320 de case si gospodarii, Ungheni, cu 20 de case inundate (15 la Cerghizel si 5 la Recea), Mica (27 de case afectate la Deaj si una la Abuj), Ganesti, cu 20 de case si Galesti.
Autoritatile locale au stabilit localitatile unde vor pleca echipe de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmi, Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar-Veterinara, in functie de gravitatea situatiei: Fantanele, Viforoasa, Sanpaul, Mica, Santioana, Band, Ungheni si Galesti. De asemenea, exista sase echipe ale DSP si DSV care se vor ocupa cu prioritate de situatia de la Valea Izvoarelor si de cea de la Band, probabil si la Viforoasa, unde exista animale moarte.

Banat: Inundatiile din localitatile timisene Foeni si Cruceni au afectat si cateva situri arheologice aflate pe raza acestor comune. Situl arheologic din neolitic a avut cel mai mult de suferit. El grupeaza urmele unei asezari locuite cu 4700 ani in urma, resturi de ceramica pictata si un sanctuar. In zona calamitata din Timis exista mai multe obiective inventariate de Ministerul Culturii si Cultelor. Intre acestea, siturile arheologice de la Foeni si Cruceni, un pod din caramida, conacul si mausoleul familiei Mocioni. La Cruceni exista o biserica si o asezare neolitica, o necropola de la sfarsitul epocii bronzului si o asezare din perioada daco-romana, care au fost acoperite de ape.

Covasna: Aproximativ o suta de gospodarii, 30 de case si circa 30 de hectare de culturi agricole au fost inundate in urma unei ploi abundente. Debitul paraului Turia a crescut si apele lui au intrat in gospodarii, dar au inundat si fantanile din comuna. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Covasna a recomandat locuitorilor din aceasta zona sa nu consume apa din fantanile afectate, atragand atentia sa se utilizeze pentru consum doar apa minerala imbuteliata sau apa potabila din fantanile neafectate si recomandate pentru consum de catre personalul Dispensarului medical Turia.

Arad: O furtuna puternica a provocat pagube de cateva miliarde de lei in nordul judetului. Torentii formati au inundat peste 130 de gospodarii si au distrus mai multe poduri din beton, precum si culturile de pe o suprafata de peste 300 hectare de teren. Cel putin 130 de locuinte si gospodarii au fost inundate in localitatile Hasmas, Urzisul de Beliu, Comanesti, Secaci, Clit, Maraus, Craiva si Botfeit. In aceste localitati, aflate pe Valea Crisului Alb, au mai fost distruse cinci poduri din beton si unul din lemn, patru podete si portiuni de cateva sute de metri de pe cinci drumuri comunale. Electrica Arad a anuntat ca furtuna a lasat in bezna pe timpul noptii 30 de localitati.

Alba: Doua drumuri nationale si mai multe drumuri judetene si comunale din Alba au fost blocate. In intreg judetul au fost inregistrate ploi puternice, insotite de grindina sau descarcari electrice. Drumul national 74 a fost inundat si acoperit cu aluviuni pe o distanta de aproape trei kilometri, in apropierea orasului Zlatna. Un alt drum national, 67 C, a fost acoperit de aluviuni in zona comunei Sugag. Tot in zona Sugag, o viitura puternica a afectat drumul judetean 106 E si a blocat circulatia spre localitatea Dobra.

Suceava: Circulatia pe drumul judetean 177 A, care face legatura intre orasele sucevene Frasin si Brosteni, prin pasul Puzdra, a fost inchisa ieri, dupa ce o portiune de drum s-a surpat. Aproximativ 400 de hectare de terenuri cu culturi agricole au fost afectate in localitatea suceveana Liteni. In orasul Gura Humorului au fost inundate oborul, precum si subsolurile muzeului si spitalului din localitate, fiind necesara interventia pompierilor pentru evacuarea apei.

Citește totul despre:

Comentarii