13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPloile au distrus bunuri in valoare de peste 1,1 miliarde de euro

Ploile au distrus bunuri in valoare de peste 1,1 miliarde de euro

Ploile din aceasta vara au provocat decesul a 24 de oameni si au distrus bunuri in valoare de 1,1 miliarde de euro (41.000 miliarde de lei vechi), a concluzionat guvernul in baza evaluarilor realizate de experti. Cele mai multe persoane (15) au decedat in judetul Vrancea. Restul victimelor provin din Bacau (4), Teleorman (2), Alba (1), Constanta (1) si Galati (1). Pagubele inregistrate in judetele Bacau, Braila, Galati, Vrancea, Olt, Teleorman, Buzau si Constanta se ridica la circa 24.000 miliarde de lei si sunt mult mai mari decat cele inregistrate la inceputul verii in Banat, evaluate la circa 17.600 miliarde de lei.

Distrugerile

Caderile masive de precipitatii, evaluate la 220 l/mp intr-o zi, au distrus complet 3.571 de case (dintre care 95% din paianta), 1,08 km de diguri, 751 km de aparari de maluri, 375 km de drumuri nationale, 979 km de drumuri judetene, 1.573 km de drumuri comunale, 752 km de strazi, 699 de poduri, 1.553 de podete, 246 de traverse pietonale, 53 km de conducte de alimentare cu apa, 43 km de canalizare, 408 retele electrice, 300.500 hectare de teren cultivat, 169 de obiective socio-economice (82 de scoli, 29 de gradinite, 20 de spitale si 24 de biserici).
Ministerul Transporturilor are nevoie de cei mai multi bani pentru reconstructie – 9.040 miliarde de lei, suma in care intra atat refacerea infrastructurii, cat si reconstructia caselor. Pe locul al doilea se plaseaza Ministerul Administratiei si Internelor cu un necesar de 7.254 miliarde de lei pentru refacerea drumurilor locale. Nevoile celorlalte ministere sunt: Agricultura – 4.900 miliarde de lei, Educatia – 159 miliarde de lei, Mediul – 2.013 miliarde de lei, Cultura – 15 miliarde de lei, Economia – 508 miliarde de lei, Sanatatea – 52 miliarde de lei.

Accesarea fondului “Solidaritatea”

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca in baza acestor evaluari autoritatile romane vor accesa fondul european “Solidaritatea” in scopul obtinerii unor bani pentru refacerea infrastructurii. Ministrul a aratat ca numeroase tari au sarit deja in ajutorul Romaniei. Polonia a trimis paturi si mijloace pentru purificarea apei iar Ungaria 12 medici si paramedici plus o statie de purificare a apei. Cehia a trimis medicamente si articole pentru igiena in valoare de 78 mii de euro iar Japonia generatoare de curent pe motorina, filtre de apa si 30 de corturi de mare capacitate. Din Germania au sosit tehnicieni iar din Italia 90 de corturi si 3 camioane cu medicamente si alimente. Austria a trimis un camion cu medicamente iar Slovacia paturi, cizme de cauciuc, imbracaminte si 3 generatoare. Alte ajutoare sunt asteptate din Egipt, Spania, Coreea de Sud, Elvetia, Grecia, Olanda, Slovenia si Vatican. Natiunile Unite au alocat deja 230.000 de dolari SUA.

Sinistratii vor fi improprietariti

Guvernul va modifica Legea Fondului Funciar nr. 18/91 astfel incat sinistratii sa poata fi improprietariti cu alte suprafete de teren, in zone sigure, pentru a-si ridica noile case, a anuntat ministrul Blaga. El a spus ca sinistratii vor primi cate 1.000 mp de teren intravilan. In alta ordine de idei, ministrul a facut din nou apel la cei care doresc sa-i ajute pe sinistrati, rugandu-i sa ofere ajutoarele prin comisiile judetene de urgenta. “Sunt unele familii care si-au facut provizii de alimente pe mai multi ani de acum inainte, iar alte familii au mult mai putin. Acest lucru naste discutii in cadrul localitatilor”, a explicat Blaga.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă