15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPlatim cel mai mare pret la gaze

Platim cel mai mare pret la gaze

De la 1 ianuarie 2007, romanii trebuie sa se astepte la o noua majorare a pretului la gazele naturale. Deocamdata, calendarul pentru anul viitor negociat cu Uniunea Europeana este tinut sub cheie, dar surse guvernamentale inainteaza procente ce indica o scumpire cu aproximativ 40%. Este posibil, insa, ca acest procent sa fie chiar depasit. Motivul il constituie faptul ca Ministerul Administratiei intentioneaza sa impuna o taxa speciala pentru fiecare kilometru de retea de conducte, care se va regasi, in final, in facturile clientilor.

Pe de alta parte, nu trebuie uitate nici energia electrica si termica, ce vor cunoaste, de asemenea, salturi semnificative anul viitor. De altfel, reprezentantii complexurilor energetice au anuntat deja ca au solicitat o majorare a tarifelor cu circa 25% de la inceputul anului 2007. Guvernul evita sa vorbeasca deschis despre scumpirile care ii asteapta pe romani si prefera sa ascunda “Dosarul Energia” pana dupa “balul” integrarii.

Erorile strategice ne costa scump

Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, considera ca una dintre principalele cauze ce au dus la inflamarea pretului la gazele naturale este modul defectuos in care guvernul Nastase a gestionat privatizarea Petrom. Acest fapt ne face acum sa ajungem “in situatia de a fi perdantii Europei, platind cel mai mare pret la gaze, desi avem resurse interne semnificative si o pozitie geopolitica avantajoasa”. In cadrul unei conferinte de presa sustinute ieri, Gusa a acuzat faptul ca autoritatile romane au acceptat, la privatizarea Petrom, ca: ¥ evaluarea rezervelor sa fie facuta la 22 dolari/baril, pret fix pana in 2012, in conditiile in care prognozele indicau tendinta de crestere a cotatiilor la titei ¥ concesionarea rezervelor de gaze la 50 dolari/1.000 mc, desi se stia ca vor urma scumpiri succesive pentru alinierea preturilor la media UE ¥ acceptarea unei taxe de redeventa extrem de mici, de fapt cea mai mica din lume, potrivit liderului PIN.

Petrom ceruse scumpirea gazelor inca din toamna

In aceasta luna s-a produs o scumpire neanuntata a pretului la gaze, ale carei cauze nu au putut fi explicate in mod credibil de autoritatile responsabile. Presedintele si premierul au vorbit despre nevoia de control a trendului inflatiei, in timp ce ANRGN a recunoscut partial cauza principala a acestei situatii. Producatorul care a influentat aceasta situatie este Petrom – a acuzat deschis liderul PIN, adaugand ca, inca de la inceputul acestei toamne, era cunoscut faptul ca Petrom solicitase cresterea pretului la 410 RON (150 dolari)/1.000 metri cubi. Ulterior, insa, a acceptat sa-si reduca pretentiile. In opinia lui Gusa, reactia Petrom este urmare a faptului ca Executivul a obtinut o perioada de gratie de doi ani, pana in 2009, pentru alinierea preturilor, iar prin aceasta compania isi vedea afectate profiturile. Un semn de intrebare pentru el ramane insa atitudinea politicienilor puterii, care “in mod inexplicabil protejeaza prin mesajele lor compania privata”.

Intermediarii influenteaza si ei pretul

In acest moment, Gazprom este furnizorul extern de gaze pentru Romania, la fel ca pentru majoritatea Europei. Din pacate, insa, noi nu importam direct de la Gazprom, ci prin intermediul companiei ruso-germane Wintershall sau, mai nou, WIEE sau WIEH din Zug (Elvetia), desi la un moment dat Rusia s-a oferit sa incheie un contract direct de furnizare cu Romania, dar – in mod inexplicabil – a fost refuzata. Aceste companii achizitioneaza gazul de la Gazprom la un pret de 230 dolari/1.000 mc. “Intermediarul vinde catre Romania aceeasi cantitate de gaze la un pret de 285 dolari/1.000 mc, insa sunt semnale ca acesta s-ar putea majora la 300 dolari sau chiar la 325 dolari”, sustine Gusa. Avand in vedere ca circa 40% din consumul Romaniei este adus din import, adica circa 7,2 miliarde mc, calculul prezentat de liderul PIN arata ca firma intermediara castiga anual 392 milioane dolari, profit care ar putea creste de anul viitor, avand in vedere scumpirile prognozate.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă