9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPiata muncii

Piata muncii

Cetatenii romani care sunt interesati sa obtina un permis de munca in Belgia trebuie sa identifice in primul rand un angajator dispus sa le acorde un contract de munca pe teritoriul acestui stat. In acest scop, angajatorul va contacta, in numele dumneavoastra, serviciul regional de care apartine societatea sa pentru a solicita eliberarea unui permis de munca. Permisul va fi acordat doar in masura in care nu exista solicitanti belgieni in sectorul respectiv sau pentru specializarea ceruta.
Mai multe informatii privind obtinerea permiselor de munca pe teritoriul statului belgian pot fi obtinute la Ministerul Comunitatii Flamande Ð Administratia Locului de Munca; Ministerul Regiunii Bruxelles (Capitala) Ð Administratia Economiei si Locului de Munca; Ministerul Regiunii Valone Ð Directia Generala a Economiei si Locului de Munca.
In baza permisului de munca obtinut si a unui cazier recent, acoperind ultimii 5 ani, se poate solicita ulterior obtinerea unei vize de tip “D” la Ambasada Belgiei la Bucuresti, avand urmatoarele date de contact: Ambasada Regatului Belgiei in Romania – Cancelaria: Bucuresti, B-dul Dacia nr. 58, sector 2, telefoane (0040-1)210.29.69, 210.29.70, fax (0040-1)210.28.03, e-mail: ambabuc@ines.ro. Programul de lucru: luni-joi, 9-13, 14,30-17, vineri 9-15. Sectia Consulara: B-dul Dacia nr. 58, sector 2, telefoane (0040-1)210.29.68, 212.36.80. Program de lucru: luni-vineri, 9.30-11.00. Program telefonic: luni-joi, 14.30-16.30.
Acelasi tip de viza este necesar si atunci cand se solicita obtinerea unui drept de studii, casatorie sau reintregire a familiei in aceasta tara.
Unele categorii de lucratori nu au nevoie in Belgia de permis de munca. Informatii pe aceasta tema se obtin la postul diplomatic si consular belgian.
Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii ofera informatii privind obtinerea permisului de munca in diverse tari, precum si inscrierea in baza de date a institutiei pentru cei care doresc sa munceasca in strainatate.
Pentru Germania contributiile sociale
se platesc de angajat si angajator
Daniela Andreescu, secretar de stat la Ministerul Muncii, sef al Departamentului pentru Munca in Strainatate, a declarat ca aceasta institutie isi propune sa informeze romanii interesati sa munceasca in alte tari, cu toate modificarile legislative care i-ar afecta. Cei care doresc sa lucreze in Germania trebuie sa cunoasca modul de plata a contributiilor sociale si sistemul de securitate sociala german. Astfel, asigurarile de sanatate variaza in functie de casa de sanatate la care persoana este asigurata si tipul de asigurare. Conform Legii pentru adoptarea finantarii protezelor dentare, incepand cu 1 ianuarie 2005 s-a mai adaugat o contributie suplimentara de 0,9%, care este platita doar de asigurat, nu si de angajator. La nivelul anului 2005 contributia pentru Asigurarea de Ingrijire este de 1,7%, respectiv 1,95% pentru angajatul fara copii, in varsta de cel putin 24 de ani impliniti, care nu presteaza serviciul militar sau civil, in conformitate cu legea privind cresterea copiilor, cu referire la contributia de ingrijire de sanatate, cresterea de 0,25% fiind suportata doar de angajat, nu si de angajator.
Asigurarea pentru somaj raportat la salariul brut este de 6,5%, iar asigurarea pentru pensie raportat la salariul brut de 19,5%.
Contributiile sociale se platesc jumatate de catre angajat si jumatate de catre angajator, exceptiile de mai sus fiind aplicabile pentru anul 2005.
Recuperarea contributiilor sociale pentru lucratorii romani se poate face doar in cazul asigurarii de pensie, dupa o perioada de 24 de luni, in care nu au mai contribuit in sistemul asigurarilor de pensie din R.F. Germania. Recuperarea se face prin solicitare individuala catre institutia la care persoana respectiva a fost asigurata. Daniela Andreescu a precizat ca avand in vedere viitoarea intrare in vigoare a Acordului privind securitatea sociala intre Romania si Germania, persoanele care vor contribui la asigurarile sociale din Germania vor putea beneficia de stagiile de cotizare respective. “Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aplicarea Regulamentului CEE 1408/'71 va insemna, pentru persoanele care contribuie la asigurarile sociale in statele membre ale Uniunii Europene, realizarea de stagii de cotizare care vor fi luate in considerare in cazul acordarii prestatiilor sociale”, a mai spus secretarul de stat.

In luna august se organizeaza 199 de cursuri gratuite

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca-ANOFM organizeaza in luna august 199 de programe de formare profesionala gratuite pentru persoanele care sunt in evidenta agentiilor teritoriale. Acestea vor organiza in intreaga tara cursuri de formare profesionala pentru 4070 someri, prin cele 21 de centre proprii, prin centrele regionale de la Brasov, Calarasi, Cluj-Napoca, Craiova, Rm. Valcea si Tr. Magurele si prin furnizorii de formare profesionala, autorizati in conditiile legii.
Meseriile si calificarile in care vor fi pregatite cele mai multe persoane sunt cele de operator confectioner industrial – 358, operator introducere, validare si prelucrare date – 351, lucrator in comert – 307, lucrator in cultura plantelor -172, ospatar – 163, zidar-pietrar-tencuitor – 157, confectioner asamblor articole din textile – 154, ospatar-chelner si vanzator in unitati alimentare – 151, comerciant vanzator produse alimentare – 129, agent paza si ordine – 121, bucatar – 120 de persoane.
Deoarece programele de formare profesionala se adreseaza nevoilor pietei muncii, oferta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca mai cuprinde si cursuri in urmatoarele meserii sau calificari: lucrator social, zugrav, vopsitor, inspector resurse umane, mozaicar, sudor, zidar, zidar pietrar tencuitor, tapiter, pomicultor, patiser, brutar, macelar, administrator retea, frizer-coafor, dulgher, tamplar universal, contabil, cosmetician etc. Cele mai multe cursuri vor fi organizate in judetele Galati – 17, Hunedoara – 13, Botosani – 12, Suceava – 10, Arges si Iasi – cate 8, Brasov, Dambovita, Mures, Olt si Vaslui – cate 7.
Persoanele aflate in cautarea unei slujbe pot obtine informatii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă