Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pesta porcina pandeste Bacaul

Mai multe targuri de animale din Bacau au fost inchise dupa semnalarea aparitiei a doua focare de pesta porcina in Vaslui. Pentru ca in Barlad, judetul Vaslui, au aparut doua focare de pesta porcina clasica, iar pericolul transmiterii de aici a ...

Share

Elena Solomon 0 comentarii

07.09.2005 - 00:00
Mai multe targuri de animale din Bacau au fost inchise dupa semnalarea aparitiei a doua focare de pesta porcina in Vaslui. Pentru ca in Barlad, judetul Vaslui, au aparut doua focare de pesta porcina clasica, iar pericolul transmiterii de aici a bolii este extrem de mare, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a interzis comercializarea porcilor in targurile saptamanale din Colonesti, Plopana, Rachitoasa si Podu Turcului. "Totodata, in aceste comune nu vor mai fi eliberate bilete de proprietate pentru aceasta specie de animale, iar administratiile locale si medicii veterinari din zona vor lua masuri ca, pe cat posibil, sa nu se faca nici o tranzactie de porcine intre Vaslui si judetul nostru", a precizat Grigore Grumazescu, medic veterinar in cadrul Serviciului de Sanatate Animala al DSVSA Bacau. Toate aceste restrictii au fost transmise primariilor comunelor respective. In acelasi timp, a fost reactivat si Comandamentul judetean antiepizootic pentru pesta porcina.
Daca acum vreo trei ani era exclusa aparitia vreunui caz de pesta porcina, pe parcurs pericolul a devenit din ce in ce mai mare. Si, incepand din acest an, este posibil sa vorbim despre manifestarea acestei boli si in judetele din Moldova. Aceasta, pentru ca de mai bine de doi ani, din cauza normelor impuse de Uniunea Europeana, porcii nu mai sunt vaccinati la noi in tara impotriva pestei. "De atunci si pana acum, totusi, nu a fost semnalat nici un caz de imbolnavire, pentru ca generatiile ulterioare de porci au avut inca imunitate. Dupa cum se vede, aceasta imunitate s-a pierdut, asa ca ne asteptam ca boala sa revina dupa foarte multi ani si la noi in judet. Riscul este foarte mare. Pierderile intr-un lot de animale nevaccinate este de 100 la suta", declara medicul veterinar Grigore Grumazescu. Pesta porcina ar putea fi tinuta la distanta de judetul Bacau, daca ar fi permisa vaccinarea tuturor porcilor din zonele limitrofe Vasluiului. Astfel s-ar exclude transmiterea de aici a bolii. Cum este interzisa total vaccinarea, singurul lucru care ne ramane este sa evitam transmiterea bolii prin alte metode. Pentru cei care nu cunosc, pesta porcina este o boala infecto-contagioasa, ce se raspandeste rapid la porci. Boala se manifesta prin febra, inapetenta (animalul nu mai are pofta de mancare), conjunctivita, pete de tip hemoragic pe piele, care nu dispar la apasare, alternari de diaree cu constipatie, tulburari pulmonare si nervoase, cu crize de epilepsie si tremur muscular. Acolo unde sunt depistate cazuri de pesta porcina, normele sanitar-veterinare prevad masuri stricte si foarte dure de stingere a focarului. In primul rand, vor fi sacrificati si incinerati toti porcii existenti in unitatea sau gospodaria in cauza. Apoi se vor arde si furajele, iar dejectiile vor fi si ele neutralizate si indepartate, dupa care se va face dezinfectia adapostului. Toate acestea vor fi facute de catre medicii DSVSA gratuit, astfel ca proprietarul animalelor nu va avea nici un motiv sa se opuna aplicarii lor. Populatia care detine animale insa va trebui sa fie foarte atenta la evolutia acestora. Ea va trebui sa anunte orice caz de imbolnavire medicului veterinar din zona, pentru ca acesta sa ia toate masurile necesare si sa recolteze probele de sange pentru investigatii de laborator si stabilirea diagnosticului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...