13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialParenting în sălbăticie. De ce se ascund femelele cimpanzeu când trebuie să...

Parenting în sălbăticie. De ce se ascund femelele cimpanzeu când trebuie să nască

Când femelele cimpanzeu sunt pe cale să aibă un pui, au tendința de a călători departe de grupul din care fac parte. Ele stau ascunse pentru un timp, într-un loc secret, unde-și nasc puii. Doi cercetători de la Universitatea din Kyoto tocmai au descoperit de ce.

Hitonaru Nishie și Michio Nakamura au fost, de curând, martorii unui incident oribil: un pui abia născut a fost smuls de lângă mama sa chiar în prima secundă de viață și a fost devorat de un mascul adult din grup. Deși sună îngrozitor, detaliile macabre ale acestui caz au ajutat, de fapt, savanții să înțeleagă mai bine comportamentul parental și competiția sexuală a cimpanzeilor sălbatici, notează Sciencealert.com. 

Cercetătorii au extrem de rar ocazia de a vedea cum naște o femelă cimpanzeu în sălbăticie, iar specialiștii știu că mamele însărcinate au tendința de a se izola de grupul din care fac parte. Așa că, cei doi savanți din Kyoto au fost foarte sur­prinși să observe cum una dintre femelele din grupul pe care-l urmăreau a născut brusc, în timp ce petrecea cu alți 20 de cimpanzei. 

Observatorii nici măcar nu sesizaseră că respectiva femelă, care făcea parte din grup de mai bine de doi ani, era însărcinată. Dar surpriza s-a transformat iute în șoc, când unul dintre masculii dominanți a smuls nou-născutul și a fugit cu el înainte ca mama să-l poată măcar atinge. 

Gelozia masculului dominant

După 15 minute, când cercetătorii au reușit să gă­sească masculul, acesta deja începuse să mănânce puiul, pornind de la picioare. În următoarea oră, alți cimpanzei au luat bucăți din puiul nou-născut, căzute pe jos, și le‑au mâncat. Masculul dominant a avut o diaree severă în zilele următoare, ceea ce ar putea însemna că stomacul său nu a fost de acord cu mâncarea unui semen.

Cercetătorii presupun că femelele cimpanzeu se depărtează de grup și se ascund înainte să nască, pentru a-și proteja puii de aceste comportamente canibalice. Savanții cred că astfel de incidente sunt frecvente, dar nu au fost observate tocmai pentru că viitoarele mame se străduiesc să le evite. E foarte posibil ca femela care a născut brusc în mijlocul grupului să fi fost la prima ei sarcină și să nu fi perceput pericolul.

Savanții subliniază, to­tuși, că cimpanzeii nu sunt niște monștri criminali. În același grup în care s-a petrecut incidentul canibalic, cu un an înainte echipa de cercetători observase că toți membrii au grijă de un pui infirm.  

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă