6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPachet minim de servicii comunitare in orasele mici

Pachet minim de servicii comunitare in orasele mici

“La aceasta ora, autoritatile locale din foarte multe orase mici si mijlocii dispun de bugete insuficiente pentru asigurarea unor servicii de stricta necesitate. Este vorba de lucrari de infrastructura rutiera, apa si canalizare sau servicii medicale, care nu pot fi realizate doar din fonduri proprii. Dupa Revolutie, foarte multe fabrici si intreprinderi mari au fost inchise, populatia este in somaj, iar la bugetul unei localitati cu 10.000 de locuitori nu mai intra decat cel mult 3-4 miliarde din taxe si impozite locale. La acesti bani se mai adauga inca 4-5 miliarde in procesul de echilibrare, insa chiar si asa se ajunge ca suma aferenta pe cap de locuitor sa nu fie mai mare de 700.000 lei vechi. Prin comparatie, un oras mai mare sau resedinta de judet are alocat intre 2.800.000-3.000.000 lei pe cap de locuitor. Cu acesti bani se pot face mult mai multe lucruri decat in cazul oraselor mici sau al comunelor, fapt ce contribuie la adancirea discrepantei intre mediul urban si rural”, a spus Ionel Chirita, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania (AOR).

190 orase mici, la limita de avarie

Ca o statistica, circa 90 la suta din cele 210 orase mici ale tarii sunt la limita de avarie, conditiile de trai fiind la nivelul anilor '30-'40. Singura posibilitate pentru rezolvarea acestei situatii este reechilibrarea bugetelor locale, astfel incat 55 la suta din incasari sa ramana la nivel local, 15 la suta sa mearga la consiliul judetean, iar restul de 30 la suta sa fie folosit pentru reechilibrare pe plan local. In prezent, doar 47 la suta din incasari raman la nivel local, 14 la suta merg la consiliul judetean, 17 la suta la bugetul national si 22 la suta sunt folosite pentru reechilibrare. AOR doreste, totodata, ca Guvernul sa asigure o sustinere a localitatilor in functie de populatie si suprafata si sa adopte un “Plan de finantare”cu fonduri externe, pe o perioada de 5Ð6 ani, estimat la circa un miliard de euro. “Vrem ca Legea 416/2001, a venitului minim garantat, trebuie sa fie transformata dintr-o “lege a pomenilor” intr-o “lege a masurilor active”. Acest ajutor nu mai trebuie acordat decat oamenilor care doresc sa munceasca, nu celor care stau toata ziua fara sa faca nimic. Am mai discutat cu membrii Guvernului si despre OG nr. 45, a finantelor publice locale, despre Legea nr. 215 a administratiei publice locale sau OG nr. 60, a achizitiilor publice. Totusi, dorim o colaborare mai puternica cu Executivul.
Daca solicitarile noastre nu vor fi luate in seama, peste o luna de zile vom organiza o noua conferinta de presa in 42 de orase ale tarii, cu aceeasi tematica. Iar daca nici atunci nu vom obtine un rezultat pozitiv, vom trimite faxuri primului ministru, ministrului de Finante si ministrului Administratiei. Doar cu fonduri suficiente localitatile mici si mijlocii se pot apropia, ca dezvoltare, de orasele mari ale tarii”, a mai spus presedintele AOR”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă