7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPachet de legi pentru reforma utilitatilor

Pachet de legi pentru reforma utilitatilor

Operatorii de transport public local, fie ca sunt in proprietatea statului, fie a persoanelor juridice private, vor trebui sa respecte drepturile si interesele legitime ale calatorilor si sa asigure deplasarea acestora in conditii de siguranta si confort, inclusiv prin asigurarea calatorilor si a bunurilor acestora prin polite de asigurari, prevede Legea serviciilor de transport public local.

In baza actului normativ, autoritatile locale pot decide reabilitarea, extinderea si modernizarea sistemelor de transport public local, ca si acordarea de subventii si de alte facilitati pentru operatorii de profil. Autoritatea de reglementare competenta la nivel central pentru domeniul serviciilor de transport public local va fi Ministerul Administratiei si Internelor, care poate aplica sanctiuni operatorilor si autoritatilor locale care nu respecta legea.
In baza Legii serviciilor de transport public local, unitatile administrativ-teritoriale se vor putea asocia intre ele in vederea realizarii sau exploatarii in interes comun a serviciilor de transport public local. De asemenea, primariile pot dispune incheierea unor contracte de delegare a gestiunii cu operatorii de transport privati. Legea permite autoritatilor locale sa solicite si sa negocieze cu operatorii introducerea unor sisteme de taxare unice si a unor legitimatii de calatorie valabile pe toate traseele si mijloacele de transport in comun.
Noua lege prevede si majorarea substantiala a amenzilor pentru calatorii fraudulosi, de la circa 300.000 lei la 1.000.000-5.000.000 lei. Operatorii nelicentiati care activeaza pe piata pot fi si ei amendati cu sume cuprinse intre 100 si 300 de milioane de lei.

Precolectarea deseurilor, regula de baza

Legea serviciilor de salubrizare a localitatilor introduce, printre obligatiile operatorilor de profil, precolectarea si sortarea deseurilor municipale, precum si depozitarea controlata a acestora, cerinte exprese in procesul de integrare europeana. Supravegrerea operatorilor din domeniu va fi realizata de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC), care poate retrage licentele si aplica amenzi intre 100 si 300 de milioane de lei societatilor de salubrizare care nu respecta legea.

Consultari cu asociatiile consumatorilor de apa

Operatorii din domeniul serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare au obligatia de a se consulta cu asociatiile utilizatorilor si de a asigura atat tarifarea echitabila, cat si continuitatea in alimentare a populatiei si a agentilor economici, prevede Legea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare.
Strategiile de dezvoltare pe termen mediu si lung ale serviciilor de profil vor fi stabilite de catre autoritatile publice locale, tinand seama de planurile de urbanism, de dezvoltarea socioeconomica a zonelor si de standardele UE. Aceste strategii vor trebui sa asigure accesul nediscriminatoriu al populatiei dintr-o comunitate la serviciile de alimentare cu apa si canalizare (inclusiv prin realizarea unor acorduri intercomunale, in cazul extinderii ariei de prestare a serviciilor). Potrivit legii, cetatenii nemultumiti de hotararile autoritatilor locale se pot adresa instantei de contencios administrativ.
In baza noului act normativ, cei care se racordeaza ilegal la retelele de apa vor primi amenzi intre 100 si 300 milioane lei.

Lumina pe strazi, pentru “ridicarea gradului de civilizatie”

Legea serviciilor de iluminat public tinteste “ridicarea gradului de civilizatie, a confortului si a calitatii vietii”, dar si cresterea sigurantei individuale si colective pe strazi. Extinderea si modernizarea serviciilor de iluminat public intra in competenta exclusiva a autoritatilor locale.
Initiatorii acestei legi sustin ca iluminatul public din Romania trebuie sa ajunga la nivelul celui din UE si sa se orienteze, nediscriminatoriu, catre toti membrii comunitatii. Astfel, pe strazi ar urma sa fie amplasate corpuri de iluminat performante (cu consumuri scazute). Edificiile de importanta publica sau culturala vor fi evidentiate prin corpuri de iluminat adecvate, care sa le puna in valoare.
Toti operatorii din domeniul serviciilor de iluminat public vor trebui sa fie licentiati de catre ANRSC, in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii. Prestarea ilegala a serviciului de iluminat public de catre operatori nelicentiati se sanctioneaza cu amenzi intre 300 si 500 de milioane de lei.

Cele mai citite

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă