Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Norme noi pentru eliberarea medicamentelor fara reteta

De la 1 aprilie va intra in vigoare protocolul privind modul de eliberare a medicamentelor, semnat ieri de Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor (Agentia Nationala a Medicamentelor, Colegiul Farmacistilor din Romania, Patronatul ...

Share

Ioana Georgescu 0 comentarii

25.03.2005 - 00:00
De la 1 aprilie va intra in vigoare protocolul privind modul de eliberare a medicamentelor, semnat ieri de Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor (Agentia Nationala a Medicamentelor, Colegiul Farmacistilor din Romania, Patronatul Farmacistilor din Romania, Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania). "In baza acestui protocol, sunt prezentate situatiile in care farmacistii pot actiona in interesul bolnavilor pentru a asigura continuarea administrarii tratamentului unui medicament recomandat de medic fara prescriptie medicala", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Doze pentru 24, respectiv 72 de ore

Astfel, aceste situatii sunt: pacientul sufera de o boala cronica si, din diverse motive, nu a putut ajunge la medic, dar care este cunoscut de farmacist sau se afla in evidentele farmaciei ca utilizator al medicamentului respectiv; are un bilet de externare din spital, o scrisoare medicala; are o prescriptie a carei valabilitate a expirat; prezinta o schema de tratament parafata de medic; se afla in tranzit si trebuie sa continue tratamentul. De asemenea, farmacistul poate elibera un medicament fara a avea o prescriptie medicala: se afla in mediul rural, intr-o localitate care nu are cabinet medical sau in care nu este prezent medicul; se afla in situatia de urgenta in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pana la obtinerea unei prescriptii, cu indrumarea pacientului catre medicul de familie, centrul de sanatate sau unitatea de primire a urgentelor ori apelare la 112.
Farmacistul va solicita pacientului sau apartinatorului acestuia toate informatiile legate de urgenta cererii sale: medicul curant, alte afectiuni, alergii sau aspecte care pot influenta decizia farmacistului. In functie de gravitatea situatiei prezentate, farmacistul va incerca sa ia legatura cu medicul curant al pacientului sau cu un alt medic. Orice interventie de acest tip va fi insotita de recomandarea farmacistului ca pacientul sa se adreseze imediat medicului. In cazul copiilor eliberarea unui medicament va fi insotita obligatoriu de recomandarea catre parinti de a consulta in cel mai scurt timp medicul de familie, medicul curant sau de a apela la 112.
Dozele eliberate pot fi pentru maximum 24 de ore in zilele lucratoare si maximum 72 de ore - sfarsitul saptamanii. Ministerul Sanatatii a precizat ca a fost necesar acest protocol deoarece s-au primit mai multe sesizari conform carora in unele farmacii s-a luat decizia de a nu se mai elibera nici macar dozele de urgenta. Autoritatile sanitare vor sa educe populatie astfel incat sa nu mai recurga la automedicatie. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a subliniat ca in 28-30% din cazuri romanii apeleaza la automedicatie, fara a consulta medicul. Medicamentele pentru care nu se cere nici un fel de reteta sunt denumite OTC-uri, de pilda: suplimentele nutritive, paracetamol, nurofen, siropurile din plante, malox, diclofenac etc.

Citește totul despre:

Comentarii