7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMisterul fertilitatii, dezlegat de o proteina din creier

Misterul fertilitatii, dezlegat de o proteina din creier

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura senzationala intre activitatea "kisspeptinei" (o familie de hormoni peptidici cu un rol crucial in procesul de stimulare a ovulatiei) si noile strategii terapeutice in cazurile de infertilitate.

Recent, cercetatorii de la Universitarea Otago, condusi de profesorul Allan Herbison, in colaborare cu colegii de la Universtatea Cambridge, au publicat un studiu care releva pentru prima data importanta kisspeptinei in activitatea sistemului reproducator uman.

"Aceasta este o descoperire extrem de importanta si promitatoare pentru viitorul cercetarilor in domeniu. Timp de peste 30 de ani, oamenii au incercat sa afle cu exactitate cum poate creierul sa controleze procesul ovulatiei (eliberarea unui ovul matur din foliculul graafian in ovar). Acum stim cu siguranta ca exista o conexiune directa ce se manifesta la nivelul neurotransmitatorilor" – a declarat prof. Herbison, citat de Reuters.

Studiul, realizat pe un lot de cobai femele, a scos in evidenta faptul ca disfunctiile reproductive la femei sunt consecinta unor dereglari de receptare a semnalelor neuronale care circula intre kisspeptina (cunoscuta si ca proteina care activeaza sistemul hormonal in perioada pubertatii) si receptorul sau GPR54. Aceasta conexiune este responsabila de activitatea gonadotropinelor, hormonii care initiaza ovulatia. Astfel, tulburarile aparute in acest proces, evident, cauzeaza inferilitate.

Studiul sugereaza si noi strategii terapeutice, sub forma unor contraceptive cu compusi  hormonali in concentratii diferite, care sa ajute la ameliorarea sau chiar anularea infertilitatii.

 

Problemele ovulatorii isi fac aparitia atunci cand hormonii responsabili pentru anumite stagii ale ovulatiei (hormonul luteinizant si hormonul de stimulare foliculara) lipsesc sau nu se afla intr-o proportie echilibrata. O cantitate prea mare dintr-un hormon sau una prea mica din alt hormon poate afecta sansele de eliberare ale unui ovul. Aceasta inabilitate de eliberare a unui ovul sanatos in fiecare luna este intalnita la aproximativ o treime dintre femeile care se confrunta cu probleme de fertilitate. Intr-un cuplu fertil, femeia are doar 20% sanse de a ramane insarcinata, in fiecare luna.    

 

In prezent, specialistii spera ca biomarkerii de tipul kisspeptinei (care a primit aceasta denumire in memoria lui Hershey Kisses) sa poata fi folositi pentru monitorizarea activitatii tumorale in sfera sistemului reproducator si poate chiar ca agenti terapeutici in cancerul ovarian. Totodata, a fost demarat un proiect de cercetare care sa analizeze rolul jucat in sistemul reproductiv masculin de semnalele neuronale dintre kisspeptina si GPR 54. Concluziile stiintifice detaliate ale studiului sunt publicate in ultimul numar al revistei "Journal of Neuroscience".

 

Ca definitie, infertilitatea reprezinta incapacitatea obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de un an (2 ani conform altor specialisti) sau incapacitatea femeii de a duce la bun sfarsit o sarcina care sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu.

 

Conform statisticilor, aproximativ 35% din toate cazurile de infertilitate se datoreaza unei probleme a femeii, dar 35% din ele (un procent egal!) de datoreaza unei probleme a barbatului. 20% din cazuri sunt rezultatul unor probleme ale ambilor parteneri, iar 10% unor cauze necunoscute.

 

Fie ca este vorba de o infertilitate primara/secundara, de etiologie feminina/masculina, cauzele acestei maladii sunt diverse, de la probleme ovulatorii (lipsa eliberarii ovulului de catre ovar sau eliberarea unui ovul anormal), obstructii tubare (obstacole ale trompelor uterine in care are loc, de fapt, intalnirea si fecundatia celor doua celule sexuale), anomalii ale eliberarii spermatozoizilor (obstructii ale cailor genitale masculine, cantitate sau calitate scazuta a spermatozoizilor) sau probleme uterine (ce fac imposibila implantarea oului, intalnirea ovulului cu spermatozoizii si/sau mentinerea sarcinii si ducerea ei la bun sfarsit). 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă