21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMafalda de Iasi

Mafalda de Iasi

O data cu aparitia gripei aviare, pe taramul mioritic au aparut si oamenii de afaceri gata sa puna de un business gras. Povestea lui Tonel Ursachi, patronul unei obscure firmulite din Iasi, se incadreaza perfect in acest sablon.

Mai ceva decat Mafalda, inca din luna iunie 2005, cand romanul statea la iarba verde cu micii si berea pe patura, Tonel, intuind gripa aviara in mirosul adierii primavaratice, incepe sa trimita scrisori de intentie catre CFR si Administratia Nationala a Drumurilor prin care arata ca el este pregatit pentru o eventuala dezinfectie. Interesant este faptul ca de-abia la sfarsitul verii apar primele semne de gripa aviara.

Coincidenta scrisorilor

In 12 octombrie 2005, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, emite ordinul privind “masurile de prevenire si combatere a gripei aviare”. SC Lumi SRL transmite in aceeasi zi o scrisoare de intentie catre Agentia de Sanatate Publica, CN CFR SA si CNADNR, prin care isi prezinta oferta de preluare a serviciilor de dezinfectie in urma aparitiei virusului gripei aviare. In 14 octombrie se instaleaza filtre de dezinfectie atat pentru CFR SA, cat si pentru AND in toate punctele stabilite de Comandamentul Antiepizootic Central. Ca un facut, tot in 14 octombrie SC Lumi SRL transmite o scrisoare de intentie catre Agentia de Sanatate Publica, din care rezulta ca firma SC Lumi SRL face parte din ANOD (Asociatia Nationala a Operatorilor DDD din Romania), care are ca obiect de activitate efectuarea operatiunilor DDD, putand asigura in acelasi timp si consultanta de specialitate in domeniul sanitar-veterinar. In 19 octombrie, CFR SA si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale au semnat contractul de prestari servicii cu SC Lumi SRL, in conformitate cu OG 60/2001, articolul 12, litera h), care prevede ca autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa in situatie de forta majora (calamitate naturala, conflagratie sau in alte cazuri temeinic motivate, care nu au putut fi prevazute, si a altor circumstante nu se datoreaza, sub nici o forma, vreunei actiuni a autoritatii contractante). Cum de Tonel Ursachi stia exact cand vor emite ministrii ordinele nu putem sti, fiind de domeniul paranormalului!

Concentratii sau substante diferite?

Toate bune si frumoase pana cand Ministerul Transporturilor s-a sesizat ca ceva nu este in regula cu substanta dezinfectanta care uneori albea masinile si garniturile de tren, alteori nu. Si au inceput oamenii sa-si puna intrebari. Mai mult, Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, a decis un control amanuntit, condus de Corpul de Control al Ministerului, asupra substantei folosite de SC LUMI SRL. Pana in prezent s-a constatat ca in ceea ce priveste concentratia substantei dezinfectante aceasta nu este la standardul stabilit de Comandamentul Central Antiepizootic. "Am declansat un amplu control pentru a vedea daca firma responsabila cu dezinfectarea si-a respectat clauzele contractuale cu unitatile aflate in subordinea ministerului, afirma Gheorghe Dobre. In perioada urmatoare controlul va fi finalizat si, daca se va dovedi ca SC LUMI SRL nu si-a indeplinit atributiile din contract, vom declansa actiuni de recuperare a eventualului prejudiciu.”
Pana la acest moment, CNADN i-a platit lui Ursachi aproximativ 13,8 milioane RON din suma totala facturata, de 20,9 milioane RON. CFR SA a platit un total de 2,3 milioane RON. Din data de 31 martie 2006 CNADN a incetat contractul cu SC Lumi SRL, iar CFR SA a incheiat socotelile la data de 31 decembrie 2005.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă