10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIncepe vanzarea cabinetelor medicale

Incepe vanzarea cabinetelor medicale

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical.
Actul normativ, a carui aprobare este asteptata de ani buni de medici, stabileste cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale in care functioneaza unitati medicale infiintate si organizate potrivit OG 124/1998, republicata, aprobata cu modificari prin Legea 629/2001.
Astfel, vanzarea spatiilor se va realiza prin negociere directa. Este interzisa vanzarea spatiilor persoanelor fizice care nu au calitatea de medic si drept de libera practica sau persoanelor juridice care nu au ca unic obiect de activitate serviciile medicale.
Vanzarea spatiilor care nu se face prin negociere directa se va realiza prin licitatie publica cu strigare.
Primul pas catre vanzarea cabinetelor este centralizarea tuturor spatiilor din proprietatea privata a statului care urmeaza a fi vandute, de catre consiliile judetene, locale ori regiile autonome, dupa caz.

Reforma asistentei medicale ambulatorii

Vanzarea spatiilor va permite efectuarea investitiilor de catre cei care le cumpara, astfel incat cetatenii nu vor mai fi nevoiti sa fie consultati in incaperi deteriorate si cu dotari antice, pastrate de la inceputul secolului.
Guvernul sustine ca ordonanta contribuie la finalizarea procesului de reforma a asistentei medicale ambulatorii, conditie esentiala in alocarea eficienta a resurselor si in reducerea costurilor asistentei medicale acordate in spitale. “Un pas important il constituie reorientarea serviciilor medicale, de la preponderenta ingrijirilor spitalicesti catre asistenta medicala primara si asistenta ambulatorie de specialitate, prin stimularea privatizarii cabinetelor medicale si cresterea competitiei dintre furnizorii de servicii medicale, precum si prin atragerea personalului medical in zonele defavorizate economic”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Comisii pentru aprobarea pretului

Potrivit ordonantei, in fiecare comuna, oras, municipiu, sector al municipiului Bucuresti sau judet se va constitui, prin dispozitie a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, cate o comisie formata din reprezentanti ai consiliului local sau, dupa caz, ai consiliului judetean, ai directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, ai directiei generale a finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti si ai organizatiilor profesionale corespunzatoare. Comisia astfel formata va tine evidenta spatiilor si va aproba pretul minim de vanzare. Acesta nu poate fi mai mic decat cel stabilit pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice. Totodata, comisia negociaza pretul de vanzare cu solicitantul in cazul negocierii directe, aproba vanzarea spatiilor medicale si organizeaza licitatia publica cu strigare, daca este cazul.

Rate pentru cabinete

Spatiul va fi platit de catre cumparator la incheierea contractului sau in rate. Avansul este de 25% din pretul de vanzare, iar ratele lunare sunt esalonate pe un termen de pana la 5 ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de pana la un an, cu perceperea unei dobanzi anuale de 10%. Pentru vanzarea in rate, comisia va solicita cumparatorului constituirea unei ipoteci pe spatiul si terenul care fac obiectul vanzarii. Sumele obtinute din vanzarea spatiilor medicale se fac venit la bugetul de stat in cota de 10%, diferenta fiind virata la bugetele locale, intr-un cont special. Acesti bani vor fi utilizati pentru realizarea unor proiecte de interes public, aprobate de consiliile judetene sau de consiliile locale vanzatoare.
Spatiile medicale cumparate in conditiile ordonantei de urgenta nu pot fi folosite decat pentru activitati medicale.
Actul normativ intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă