25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialIncepe reconstructia caselor distruse de inundatii

Incepe reconstructia caselor distruse de inundatii

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, le-a prezentat ieri cele opt variante de proiect firmelor sau organizatiilor care si-au anuntat intentia de a reconstrui un imobil daramat de inundatii prin programul lansat de CJT “Adopta o casa”, urmand ca in cateva zile sa demareze lucrarile propriu-zise.

Fiecare proprietar isi alege proiectul

“Cei care au “adoptat” case prin intermediul programului lansat pe site-ul de internet al Consiliului Judetean Timis vor alege o varianta de proiect impreuna cu proprietarul, dupa care constructia poate incepe, cu conditia ca imobilul care urmeaza sa fie ridicat sa se afle intr-una din zonele in care apele s-au retras complet”, ne-a declarat Constantin Ostaficiuc. Inspectoratul de Stat in Constructii si Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie au finalizat deja expertizele tehnice ale caselor inundate si anchetele sociale in localitatile Rudna, Sangeorge, Berecuta, Manastire, Denta, Rovinita Mare, Sculea si Gataia, primele din judetul Timis afectate de inundatii, unde apele s-au retras. In total, numai in aceasta zona au fost contabilizate 61 de case distruse, care trebuie demolate si reconstruite din temelii, si 182 care necesita consolidari si reparatii serioase.

41 de firme ofertante

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a anuntat, saptamana trecuta, ca au fost selectate 41 de firme de constructii interesate sa participe la refacerea caselor din zonele inundate din Timis, urmand ca acestea sa depuna pana pe 7 iunie ofertele tehnice si financiare. Potrivit autoritatilor timisene, reconstructia caselor banatene afectate de inundatii se va realiza in paralel, prin intermediul celor doua programe: “Adopta o casa” si proiectul ANL. Prin intermediul acestuia din urma, Guvernul a promis alocarea sumei de 20-25 de milioane de euro pentru reconstructia caselor din Banat, bani care vor fi gestionati de ANL. Practic, acesti bani nu vor ajunge in Timis, ci vor fi platiti direct firmelor care au castigat licitatiile – au mai precizat autoritatile timisene.

De la 20 iunie, numaratoarea inversa

Potrivit calendarului stabilit de ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, prezentat la inceputul lunii trecute la Timisoara, pe 15 iunie trebuie sa se incheie deja contractele cu firmele castigatoare, iar din 20 iunie – sa se demareze primele constructii in zonele in care apele s-au retras deja. Intrucat termenul-limita bate la usa, maine (miercuri, 8 iunie) o delegatie a MTCT, in frunte cu secretarul de stat Ioan Andreica, isi va stabili “cartierul general” la Timisoara pentru a pune la punct ultimele detalii ale procesului de reconstructie. Mai trebuie spus ca, in urma licitatiei de proiecte, opt au fost declarate castigatoare. Este vorba despre proiecte de case pe structura de lemn, metal si zidarie sau combinat, prima varianta fiind cel mai putin agreata de sinistratii banateni.

“Delta Banatului” s-a injumatatit

Dupa sase saptamani de la producerea inundatiilor, aproape jumatate din apa care formeaza asa-numita “Delta a Banatului” s-a retras. Cu toate acestea, peste 10.000 hectare de teren din cele 25.000 inundate sunt in continuare sub apa, la fel majoritatea gospodariilor din localitatile Otelec, Ionel, Foeni si Cruceni, cel mai grav afectate din intreg judetul Timis. Potrivit Prefecturii Timis, mai sunt inca circa 70 milioane de metri cubi de apa de evacuat, iar in prezent se actioneaza cu 50 de pompe. Pe de alta parte, atentionarile meteo pentru urmatoarele zile sunt extrem de ingrijoratoare. Au fost anuntate noi cresteri ale cotelor de atentie pe mai multe rauri din tara, intre care si doua din Banat, respectiv Bega si Timis, fiind asteptate precipitatii care ar putea atinge pana la 30 de litri pe metru patrat. Astfel, de ieri dimineata, Comandamentul pentru situatii de urgenta instituit la nivelul Prefecturii Timis se afla din nou in stare de alerta, o noua eventuala revarsare de suvoaie putand avea consecinte dramatice in Banatul aflat inca sub stapanirea apelor.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă