7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGreva din invatamant continua

Greva din invatamant continua


Ieri, cele patru federatii sindicale din invatamant – Federatia Sindicalor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret”, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater” – au decis in unanimitate continuarea grevei generale si respingerea proiectului de acord propus de Guvern. Sindicalistii sunt revoltati ca pentru alte sectoare se gasesc fonduri si doar pentru educatie nu sunt niciodata bani.
“S-au produs destule evenimente de la mitingul nostru de vineri. Guvernul a gasit bani pentru mineri, alte 3 milioane de euro pentru prostii la Parlament (achizitionarea de masini noi pentru alesii poporului – n.n.), dar colegilor nostri le tot spune ca nu sunt fonduri si sa inteleaga situatia economica a tarii. Acest conflict social nu mai poate continua cu pumnul in gura si totalul dispret al Executivului”, a spus Catalin Croitoru, liderul FEN.
“Asa nu se mai poate! Decizia noastra este de a continua greva cu orice risc. Doresc sa atrag atentia Guvernului ca avem o categorie de personal didactic auxiliar si nedidactic pe care a uitat-o si pentru care dorim aceleasi drepturi ca si pentru noi”, a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI.
“Atitudinea Guvernului este incalificabila si este o ofensa adusa intregului segment din educatie. Este inadmisibila semnarea protocolului de acord si suntem pentru continuarea grevei generale. Rugam toti colegii sa se alature celor aflati in greva. Numai impreuna putem reusi”, a afirmat Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei “Spiru Haret”.
“Trebuie sa recunosc ca “Alma Mater” are o datorie morala. In 2000, noi am fost doar in greva japoneza, dar acum ramanem alaturi si-i rog pe colegii care au renuntat sa revina alaturi de colegii din preuniversitar”, a subliniat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei “Alma Mater”.
Decizia continuarii grevei s-a luat unitar la nivelul celor patru federatii, cu votul a peste 80% din membrii de sindicat. Sindicalistii si-au afirmat disponibilitatea continuarii negocierilor cu Executivul pentru gasirea unei formule care se poate accepta. Disperarea si nemultumirea cadrelor didactice este tot mai mare. Astfel, liderul FEN a anuntat ca profesorul Vladulescu din Slobozia, care a intrat in greva foamei pe 18 noiembrie, este internat de aseara in spital, dar a decis sa nu renunte, inclusiv cu sacrificiul vietii. Lui i s-a mai alaturat un cadru didactic din Otelu Rosu, profesorul Petru Stoichescu.
La scurt timp dupa ce sindicalistii din educatie au anuntat ca vor continua greva generala, la Guvern, vicepremierul Gheorghe Pogea a invitat sindicatele “din nou la masa dialogului, pentru gasirea unei solutii comune”, fara a da insa detalii suplimentare. Este clar ca decizia dacalilor i-a luat prin suprindere pe guvernanti, care erau siguri ca vor ceda.

Recuperarea orelor, o dilema

Modul in care se va face recuperarea materiei pierdute in timpul celor peste doua saptamani de greva nu s-a stabilit, decizia urmand a se lua la nivelul fiecarei unitati scolare – reprogramarea materiei sau recupararea dupa program ori in zilele de sambata. Daca se va ajunge la ideea recuperarii in week-end, atunci cadrele didactice vor trebui platite dublu, astfel putand recupera o parte din banii pierduti in timpul grevei. Singurii pentru care recuperarea materiei devine o problema tot mai serioasa sunt elevii, care vor fi tot mai aglomerati si destui vor face fata cu greu ritmului alert de predare si asimilare a lectiilor. Situatia este diferita si in privinta salarizarii grevistilor. Daca in invatamantul superior greva nu va afecta veniturile grevistilor – “Alma Mater” a incheiat protocoale cu rectorii ca sa nu se taie din salariile personalului didactic cu conditia ca acestia sa recupereze orele pierdute -, in preuniversitar situatia este mai dificila. Profesorii grevisti din preuniversitar categoric ca nu vor fi platiti pe perioada grevei, dar vor trebui insa sa li se plateasca orele in care vor recupera materia pierduta.

Calendarul tezelor, dat peste cap

Prelungirea grevei generale pune sub semnul intrebarii si calendarul tezelor. Probabil ca unele vor trebui programate chiar in ianuarie, dupa vacanta de iarna, avand in vedere ca profesorii nu cedeaza si continua protestul. Potrivit unui ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii, tezele ar trebui sustinute pana pe 23 decembrie, inaintea intrarii in vacanta de iarna. Numai ca pentru sustinerea tezelor ar trebui parcursa jumatate din materia pe primul semestru si sa se faca si recapitulari, ceea ce devine tot mai problematic.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă