10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ieri, dascalii striga din nou catalogul

De ieri, dascalii striga din nou catalogul

Dupa trei saptamani si o zi de greva generala, de ieri in invatamant s-a reluat programul normal si prin scoli era vanzoleala unei zile obisnuite – din nou profesori cu catalogul sub brat, elevi in banci, table pline, zarva in timpul pauzelor…
Chiar daca au decis sa renunte la greva si sa semneze acordul cu Executivul, cadrele didactice sunt departe de a fi multumite, astfel ca prin cancelarii se simtea o anume stare de tensiune. Atmosfera pe care au sesizat-o si elevii de liceu, dintre care multi visau inca la vacanta neasteptata de care au avut parte. Cei mai incantati de reluarea scolii au fost, din nou, elevii din ciclul primar, care au venit constiinciosi la ore si au fost atenti la ceea ce le spunea dna invatatoare. Entuziasmul revenirii la scoala nu era insa impartasit si de elevii mai mari, indeosebi liceenii din clasele IX-XI, care, fara spectrul vreunui examen apropiat erau total degajati.

“Era super daca inghetau anul scolar “

In jurul pranzului, in curtea Colegiului National “I.L. Caragiale” din Capitala cateva zeci de liceeni incercau sa-si “omoare” timpul. Unii discutau si regretau inceperea scolii, in timp ce altii asteptau sa intre la ore. “Obositi” dupa o ora de predat, patru liceeni de-a X-a care fumau de zor si nonsalant au recunoscut ca chiulesc de la engleza, dar asteptau cu interes ora de educatie fizica. Chiar daca erau mai teribilisti, deh, asa este la 16 ani, destui liceeni au inceput sa se gandeasca la materia pierduta, care nu va fi foarte usor de recuperat si au sesizat ca profesorii sunt cam tensionati. Cativa se plangeau chiar ca revenirea la scoala s-a facut brusc si profesorii au inceput foarte serios predarea si ascultarea. “M-a ascultat la romana, dar bine ca nu mi-a pus si nota, ca incasam usor un 4”, ne-a spus un elev de clasa a X-a. Pe cei de la specializarea matematica-informatica cel mai mult ii pune pe ganduri matematica, disciplina care nu poate fi predata pe sarite, deci recuperarea este esentiala.
De departe, cei mai degajati erau liceenii de-a IX-a, care parca pluteau si nu mai conteneau cu glumele. “Era super daca inghetau anul scolar. Pe noi nu ne afecteaza, ca suntem a IX-a si nu avem nici un examen de dat. Mai este destul pana o sa ajungem intr-a XII-a sa ne gandim la bac”, ne-a spus un “boboc”.

“Pana la sfarsitul saptamanii se va intra in normal”

In cancelarie, profesorii consultau orarul si se gandeau mai ales ce se va intampla cu salariile lor pe perioada grevei. Foarte putini erau incantati de ceea ce s-a obtinut prin acordul cu Executivul, marea multumire a lor referindu-se insa, cel putin declarativ, la faptul ca scolile vor fi dotate. Despre recuperarea materiei nu se stie foarte mult, astfel ca toata lumea asteapta instructiuni de la inspectorat si minister. Avand destula experienta, cadrele didactice sunt convinse ca elevii isi vor intra destul de repede in ritm, de luni, 5 decembrie, scoala intrand in linie dreapta. Si nu doar datorita entuziasmului profesorilor, de care depinde foarte mult readaptarea elevilor cu programul scolar, ci si contactului permanent dintre elevi si profesori pe perioada grevei.
“Nu este chiar ca dupa o vacanta. Cred ca elevii se vor readapta usor, mai ales ca le-am dat teme, deci ceva de lucru, le-am tot spus sa citeasca in continuare si pe timpul grevei ne sunau continuu, sa ne intrebe daca vin la scoala. Pana la sfarsitul saptamanii se va intra in normal. Toata lumea este in schimb sceptica, pentru ca nu stim cum vom fi platiti. Sunt convinsa ca reprezentantii Guvernului au avut in cap sa termine greva noastra inainte de 1 Decembrie si au mai plusat ceva la majorarea salariala. Daca nu veneau cu noi propuneri, cred ca judecatorii oricum ne-ar fi declarat greva ilegala si tot ne fortau sa revenim la scoala”, ne-a declarat dna Lucia Bucsa, profesoara de Limba si literatura romana la Colegiul “I.L. Caragiale”.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă