Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Creatorii "South Park", ameninţaţi cu moartea

Orice reprezentare fizică a Profetului Mohamed este tabu, musulmanii considerând-o blasfe­ma­toare. Realizatorii sitcomului animat „South Park" nu au ţinut cont de asta, iar în episodul 200 l-au adus pe Mohamed, ...

Share

Rl online 0 comentarii

22.04.2010 - 20:40
Orice reprezentare fizică a Profetului Mohamed este tabu, musulmanii considerând-o blasfe­ma­toare. Realizatorii sitcomului animat „South Park" nu au ţinut cont de asta, iar în episodul 200 l-au adus pe Mohamed, caricaturizat sub costumul unui urs.

Episodul a fost difuzat în urmă cu o săptămână de Comedy Central, precizează FoxNews. Practic, nu se arată nici o clipă vreo figură care să ducă la identificarea profetului, asta fiind şi tema discuţiilor personajelor, deşi apar reprezentări ale lui Iisus sau Buddha. Presa internaţională îşi pune întrebarea dacă episodul cu pricina nu a pus totuşi capac la serialul controversat, pentru că islamiştii au transmis avertizări şi chiar ameninţări. Creatorii Matt Stone şi Trey Parker s-ar putea trezi cu o răzbunare violentă, titrează site-ul RevolutionMuslim.com, care postează şi o fotografie a regizorului olandez Theo van Gogh (nepotul celebrului pictor). Acesta a fost ucis, în 2004, după ce a realizat un documentar despre violenţa împotriva femeilor musulmane. Cei vizaţi chiar au declarat că probabil vor fi vânaţi precum Van Gogh, care a fost asasinat în plină stradă, titrează BBC online.

Mai mult, pe site apar adresele şi descrierile locuinţelor celor doi realizatori, precum şi adresele birourilor din New York, de la Comedy Central.

Autorul materialului, Abu Al-Talhah Amrikee, menţionează că e vorba de un avertisment, şi nu de o ameninţare, spunând, pentru AP, că este o reacţie menită să ducă la creşterea nivelului de conştientizare a acţiunilor de acest gen şi că fotografia lui Van Gogh explică, de fapt, severitatea consecinţelor ilustrării lui Mahomed. Abu Al-Talhah Amrikee este un preot de origine americană, suspectat că se ascunde în Yemen. Site-ul aminteşte de un alt protest împotriva aceluiaşi show, care l-a înfăţişat ironic pe profet şi în alt episod, difuzat pe 4 iulie 2001, dar atunci nu au fost comentarii.

În episodul 201, difuzat miercuri, numele profetului a fost acoperit de un beep şi acolo unde apărea costumul de urs acesta a fost înlocuit cu Moş Crăciun. Totodată a fost postat un banner pe care scria „cenzurat", informează Reuters. Până ieri, Comedy Central nu a avut nici un comentariu

Echipa „South Park" îşi apără creaţia, declarând într-un interviu că ei nu se pot ascunde pentru că au vorbit despre Mohamed, însă nu cred că asta va schimba cu ceva lumea. Stone şi Parker au fost cenzuraţi în 2006, chiar de Comedy Central, pentru un episod în care au vrut să-l arate pe Mohamed după controversele legate de caricatura profetului publicată într-un ziar danez. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...